Tuesday, June 30, 2015

  Ayam Percik ringkas dan pantas

Resepi masakan ayam memang banyak boleh dijumpai dalam blog-blog masakan.  Paling popular adalah masakan ayam panggang, kari, kurma dan kerutup.  Saya mencari resepi ayam percik; kenayakan yang saya temui agak renyah dan perlukan banyak bahan.  Saya mencari yang paling ringkas dan cepat disediakan dengan menggunakan bahan-bahan yang biasa didapati di dapur.

Alhamdulillah saya bertemu resepi ini di blog Azie Kitchen. Tak sia-sia pencarian saya kerana saya memang prefer masakan Kelantan (perkauman laa pulak..) hehe..

Kawan-kawan boleh rujuk resepi asal ayam percik di sini ye.  Kat sini saya ubahsuai sikit (tambah serai) sebab saya mahu ayam percik saya lebih rasa serai dan saya tak perap pun ayam tu, sebab nak cepat siap. hehehe...

Bahan:
1 ekor ayam dipotong 4 - bersihkan dan tos
2 pek santan pekat (kotak)
10 bawang merah
1 inci halia
3 batang serai
3-4 cili kering - ikut kepedasan
1st garam
3sb gula

Cara membuatnya:
1. Panggang ayam separuh masak.  Saya guna periuk ajaib, dalam 10 minit (balikkan beberapa kali)
2. Kisar bawang, halia, serai dan cili kering.
3. Dalam kuali, masakkan bahan kisar bersama santan hingga pekat.  Api biar sederhana. Kacau selalu supaya kuah masak sekata.
4. Perasakan dengan garam dan gula.  Kuah percik mesti rasa manis baru sedap! Tutup api.
5. Tuangkan separuh kuah ke atas ayam tadi dan sambung panggang ayam hingga garing.
6. Bila ayam sudah masak sepenuhnya, hidangkan.  Tuangkan baki kuah ke atas ayam tadi.


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, June 27, 2015

  Mencandat sotong

Hujung Mei leps Hakim dan Azzam bersama ayahnya ikut rombongan mencandat sotong di Dungun Terengganu.

Setiap akhir Mac hingga Julai, ialah musim yang paling sesuai untuk menangkap/mencandat sotong kerana angin kencang musim tengkujuh timur laut di Laut China Selatan mulai reda, maka musim sotong mengawan dan bertelur akan bermula. Ini bermakna sotong-sotong yang jauh dari laut dalam mula berkunjung ke tempat-tempat tertentu untuk bertelur di sekitar perairan Terengganu terutama berhampiran Pulau Kapas, Pulau Bidong, Pulau Redang dan beberapa tempat lain. Apabila musim mencandat tiba, di sekitar perairan Kemaman, Paka, Dungun, Merchang, Marang, Kuala Terengganu, Batu Rakit dan Penarik bagaikan berpesta dengan kerlipan lampu kalimantang yang dipasang saban malam. Kehadiran lampu kalimantang yang berkerlipan itu bertujuan menarik perhatian sotong yang sedang mengawan di kawasan berkenaan untuk berkumpul dan bermain di sekitar kawasan yang diterangi cahaya lampu berkenaan. Kebiasaanya waktu mencandat sotong bermula senja dan berhenti apabila fajar menyingsing.


 


muka excited..alhamdulillah takde mabuk laut


Hakim dengan hasil tangkapan pertama
banyak sotong ni...lebih 20kg



besar lengan

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, June 26, 2015

  Bun bilis dan cinnamon

Menghabiskan stok tepung roti yang ada di rumah. Saya bancuh doh 1kg tepung, cadangnya nak buat hun bilis dan cinnamon roll, keduanya adalah resepi roti yang paling digemari di rumah ni.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, June 25, 2015

  Smoothies nangka

Buah nangka agak berangin kalau dimakan begitu sahaja. Kebiasaannya saya akan masak pengat nangka. Kali ni rasa nak buat smoothies pula. Banyak nangka ambil dari rumah nenek si kampung.
Jom kita cuba!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com