Thursday, February 27, 2014

  Selamatkah Soya Yang Kita Ambil?

Banyak kali, bukan sekali dua malah berpuluh-puluh kali saya menerima pertanyaan tentang kesahihan maklumat "soya punca kanser", "Soya agenda Yahudi untuk lemahkan umat Islam" dan seumpamanya.  Kadang terfikir di benak saya; orang kita lebih cepat menerima dan percaya maklumat yang disebarkan melalui media sosial tanpa membuat kajian dan pembacaan yang lebih mendalam.  Lebih malang lagi kalau kita dengan cepat dan pantas tanpa berfikir 2 kali untuk klik butang "Share" tanpa kita fikirkan risiko dan implikasi dari perkongsian kita itu.  Kononnya 'sharing is caring', kut ye pun selidik le dulu samada maklumat itu sahhi atau tidak.  Silap gayanya kita pulak yang terjebak dalam penyebaran maklumat palsu dan fitnah!
 
Menarik juga kupasan maklumat ini yang saya baca melalui FB.  Analogi mudah, logik dan mudah difahami.  Moga ada manfaatnya buat kita.  Saya salinkan di blog ini semoga ia dapat bantu memberi pencerahan kepada anda yang masih mencari jawapan dan masih 'meneka dalam kesamaran'.
 
----------------
Tadi ada bekas pelajar saya tanya,"Ustaz bukan ke Energy Soy Protien (ESP) Shaklee tu daripada soya. Saya ada terbaca ttg keburukan soya ni ustaz.

Dulu saya g...ila minum soya, tapi lepas dah terbaca tu, terus takde selera minum soya. Ni linknya *****nnt ustaz baca ye".
.
Saya pun berdiskusi la sikit sebanyak dengan dia lepas baca link 'kajian x bertauliah' tu.

Saya tanya dia,"Setiap yg Allah jadikan mesti ada kebaikan dan keburukannya kan? Setuju tak?"

Dengan yakin dia jawab,"Setuju...So?".

Saya balas, "Jangan setuju dulu sebab itu kenyataan tu salah. Semua yg Allah jadikan mesti BAIK, mustahil ada buruknya. Jika kita nisbahkan makhluk yg Allah jadikan ini ada keburukannya nescaya itu menandakan bahawa Allah tu lemah dan tak bijak. Sebenarnya yg jadi buruk adalah sebab MANUSIA yg mengubah ciptaan Allah".

"Hurm..." Tanda tanya mula bermain di akalnya,".......maksudnya ustaz?"
.
Lihat sahaja ayam. Allah jadikannya dengan kebaikan. Jadi org kampung dulu-dulu makan ayam kampung yg dorang bela sendiri dan....dorang sihat jer, tak perlu kot pergi date dgn Dr sebulan sekali.

Kita ni org bandar, makanlah ayam bandar yg dicucuk sana sini dari kecil....penuh racun. Lepas 5-6 tahun mulalah penyakit macam2 menimpa. Dr sendiri pun sama jer sakit dgn kita...sbb dia pun makan ayam cucuk juga.

Jika bukan kerana tangan kita yg mengubahnya dengan tujuan keuntungan dan sebagainya, tentu tidak ada keburukan dengan ciptaan Allah ini, walau satu pun.
.
"So, apa beza dengan soya Shaklee?" sambungnya mencari titik noktah persoalan.

Saya jawab bahawa soya Shaklee ditanam secara semulajadi tanpa proses GMO (Genetically Modified Organism) yg mengubah sel2 semulajadinya hingga merosakkan kesihatan manusia dengan pengambilan yg telah disyorkan oleh pakar.

Maksudnya, Shaklee tanam dan biakkannya secara semulajadi tanpa sebarang bahan kimia yg digunakan secara langsung atau tidak langsung.
.
Orang Barat yg sesat tu lebih suka MENGKAJI daripada org Islam kita yg lebih suka MENURUTI 'berita' secara membuta tuli.

Inilah padahnya bila umat islam kekurangan ilmu. Suka mengangguk sebelum menunduk mencari bukti yg nyata.

Mohd Taufiq,
Pakar Kesihatan & Kejayaan Shaklee
http://wafiqulya.blogspot.com/
-----------------------
Sebab itu pentingnya kita baca, selidik dan berfikir dahulu sebelum mengeluarkan sesuatu kenyataan.  Jangan semudah dan sewenangnya menyebarkan maklumat yang kita sendiri masih ragu akan kesahihannya.  Moga kita terhindari dari membuat fitnah.  Wallahua'lam.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Wednesday, February 12, 2014

  Alang-alang membeli...

Jalan-jalan cuci mata a.k.a window shopping di Parkson tadi, ternampak set pinggan Corelle ni...
Saya memang mencari pinggan bergeluk yang sesuai untuk hidangan berkuah seperti laksa, mee kari dan seumpamanya.
Pucuk dicita ulam mendatang bak kata pepatah. Terus saya 'sambar' beberapa set pinggan ni. Kebetulan ada potongan harga pula...
Harga asal RM135. Promosi penghabisan stok ni hanya RM79. Boleh tahan juga kan? :-)

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Sunday, February 2, 2014

  Inti kelapa

Antara aktiviti wajib bila balik kampung ialah menyiapkan stok bekalan inti kelapa. Memang wajib ada stok inti kelapa ni, bahan yang mesti ada untuk buat pau kelapa, bun kelapa dan juga kuih ketayap.

Kelapa 2 biji petik sendiri di belakang rumah, bahan-bahan sedia ada cuma perlukan sedikit kerajinan sahaja untuk membuatnya!

Bahan-bahan inti kelapa:
2biji kelapa diparut isinya (kelapa tidak terlalu tua)
600g gula pasir
3 keping gula melaka
1 cawan air
Sedikit garam

Cara membuatnya:
1. Panaskan air, gula melaka, garam dan gula pasir hingga larut.
2. Masukkan kelapa parut tadi.
3. Kacau adunan sehingga sebati.  Teruskan kacau adunan dengan api sederhana sehingga inti agak kering.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, January 13, 2014

  Jamuan kesyukuran

Penutup 2013 kami sekeluarga buat majlis kesyukuran di kalangan ahli keluarga sebelah nenek di Petaling Jaya. Antara keluarga terlibat adalah adik beradik nenek iaitu Tok chik sekeluarga dan Tok Ngah sekeluarga bersama menantu.

Alhamdulillah bukan mudah nak kumpulkan semua ahli keluarga begini. Sesekali berjumpa dalam suasana yang penuh mahabbah sambil makan-makan dan mengeratkan silaturrahim.

Yang paling seronok adalah anak cucu, sebab mereka dapat main dan makan sepuas hati. Antara menu yang dihidangkan adalah kambing panggang, barbeque seafood, nasi goreng, makaroni, mushroom sup dan garlic bread, dessert, choc dessert, kek, muffin dan macam-macam lagi.

Bukan boleh buat makan-makan mewah macam ni selalu ye, lebih baik kita makan secara sederhana dan yang paling penting jangan membazir. Sesekali meraikan tetamu di samping merapatkan ukhuwwah sesama keluarga, apa salahnya. Kan?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com