Monday, May 16, 2016

  Roti sarang lebah la sangat...

Macam kemaruk pula bila mula buat roti. Setelah hampir 2 bulan oven ni dicutikan daripada bakar roti...hari ni kerja lebih masa pula dia ye.
Lepas buat roti cheese cranberry, teringin pula nak makan roti sarang lebah. Tapi macam tak cukup bahan; takde biji bijan. Takpelah...kita guna apa yang ada aje.
Sejak saya membuat doh frozen ni, kerja meroti menjadi semaki  mudah dan seronok. Anak-anak pun dah boleh membuat roti sendiri.  Hanya keluarkan doh, defrost dulu kemudian bentukkan. Biar naik 2x ganda lepas tu boleh masuk ke oven.  Senang kan?


Nak cuba doh frozen ready-made ni?  Hubungi saya di 013-3623889

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Sunday, May 15, 2016

  Cookies project

Sementara Syaima masih bercuti sebelum melanjutkan pelajaran, dia buat projek jualan biskut. Memang sangat rangup biskut ni...gerenti lebih rangup daripada yang biasa dijual di pasaraya. Cewwah... ayat promosi!

Biskut ni bukan sahaja rangup, penuh dengan kekacang dan chip choc tapi melimpah dengan kasih sayang. Haragnya juga lebih murah daripasan pasaran luar. Malangnya biskut yang sangat istimewa ini tidak dijual di luar, hanya orang tertentu sahaja yang berpeluang membelinya.

Nak jadi orang bertuah membeli biskut istimewa ni? Hubungi Syaima untuk tempahan. 
Atau WA sahaja nombor ni 0133623889.

rangup, wangi, sedap!

sebalang ada 50biji

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, May 14, 2016

  Cranberry cheese marvelous

Kalau dulu memikir-mikir nak buat roti. Sebab agak renyah kerja timbang bahan, uli doh, proofing dan sebagainya. Sekarang tidak lagi dengan doh frozen saya ni hehèe..



Berminat nak cuba doh frozen?  Hubungi saya di 013-3623889.
 satu bahagian doh 500g ini mampu hasilkan 3 biji pizza saiz regular atau 14 biji bun.  Lumayan kan?
tanpa perlu menyukat bahan, tanpa perlu uli doh.  Hanya buka dan guna, senang dan cepat disediakan.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, May 13, 2016

  Lasagna roti

Bosan juga nak masak nasi. Kadang takde idea nak masak apa untuk makan tengahari. Eh..ada nama baru untuk perkataan 'makan tengahari' ...iaitu merarau (syukur la bukan meracau)
Ok...dapat idea dah...nak habiskan roti kopitiam ni juga. Alhamdulillah daging kisar masih ada 2 keping, mozarella pun ada. Apalagi...jom kita buat lasagna roti!

Bahan inti:
2 keping daging kisar sejukbeku
2 ulas bawang besar -dadukan
3 ulas bawang putih -racik halus
1 botol sos spageti
1 tin kacang panggang

Bahan celup roti:
3 biji telur
2 c susu segar
- pukul telur dan roti biar sebati

Bahan lain:
Roti
1 c keju mozarella parut

Cara membuatnya:
1. Sediakan inti terlebih dahulu.
2. Tumis bawang biar wangi, masukkan daging. Kacau biar air kering. Masukkan sos spageti dan kacang panggang. Tak perlu masuk garam. Kalau nak pun boleh masukkan sedikit sahaja.
3. Ambil roti dan celupkan ke dalam bahan celupan.
4. Susun roti ke dalam acuan atau mangkuk kaca yang sesuai.
5. Selang selikan antara lapisan roti dan inti daging. Buat 2 atau 3 lapisan jika suka. Saya buat 2 lapis sahaja.
6. Lapisan atas ditabur mozarella.
7. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Bakar selama 20-25min.
8. Siap!


* saya tak buat sos putih seperti mana biasa dibuat dalam lasagna biasa kerana celupan telur tadi sudah memadai untuk melekatkan roti dengan inti.

susun 2 atau 3 lapis

tabur mozarella

bakar dalam oven

kenyang ni1

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com