Thursday, July 23, 2015

  Salam Aidilfitri 1436H

Sudah masuk hari ke 7 aidilfitri hari ini. Baru berkesempatan menjenguk blog. Belum terlambat harapnya nak ucapkan Salam Aidilfitri 1436H buat semua pembaca blog dapuraulad.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, July 9, 2015

  Grilled Lamb with vegetables

Jemu makan nasi? Anak-anak kurang gemar sayur? Jom kita cuba tukar ke selera western ini. Hidangan lengkap yang cukup menyelerakan dan berkhasiat. Mudah sahaja menyediakannya, cuma perlu sabar kerana ia perlu diperap terlebih dahulu.

Ok, jom tengok bahan-bahannya.

Perapan:
Potongan daging biri-biri ( cube boneless lamb)
Capsicum
Kentang
Lobak merah
Terung panjang
- sayuran dipotong kiub anggaran 1 inci
Bawang besar dibelah 4
Bawang putih diracik kasar
Sos tiram
Sos lada hitam
Sos/serbuk bbq
Garam
Madu

1. Perap selama beberapa jam. Lagi lama lagi sedap.
2. Panggang/grill dalam oven. Saya menggunakan periuk ajaib sahaja selama 15minit.
macam-macam warna
perap dulu sekurang-kurangnya 2 jam

Bahan sos:
1 bawang besar -potong dadu
4 sudu besar tepung gandum/tepung jagung
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
3 cawan atau lebih air
2 sudu besar mentega

Cara membuatnya:
1. Panaskan mentega. Tumis bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan lada hitam, tepung jagung. Tak perlu bancuh dengan air. Kacau supaya tak bergentel.
3. Masukkan air. Kacau sebati.
4. masukkan sos lada hitam, sos tiram. Kacau sebati.
5. Tambah garam secukup rasa.
Dah masak semua, saya kisar guna blender.


Boleh dihidangkan bersama spageti dan gravy (sos lada hitam).  Sedap macam makan kat kedai western!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Monday, July 6, 2015

  Roti daging a.k.a roti John

Roti John ini sangat sinonim dengan pasar Ramadhan. Saya jarang malah tak pernah singgah pasar Ramadhan semata-mata nak beli Roti John, kerana hasilnya tak sepadan. Lebih baik kita buat sendiri di rumah, puas makan.

Oleh kerana anak-anak memang sukakan roti ini, saya mencari resepi untuk dicuba sendiri di rumah. Alhamdulillah memang berbaloi, puas hati makan roti John buatan sendiri ni.

Secara asasnya roti ini hanya lah roti tempel dengan inti daging dan ditambah sayuran dan sos. Saya menggunakan kepingan roti sandwich Gardenia sahaja.
Jom kita cuba!


Bahan inti:
1 bawang besar dipotong dadu
1 bawang putih diracik halus
2 ketul isi sardin dihancurkan
100g daging kisar
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar sos tiram
Daun bawang dihiris
Garam
Serbuk lada hitam
5biji telur
Hirisan lobak merah dan kubis
Sos cili/mayonis

Cara.membuat inti:
1. Tumis bawang biar wangi.
2. Masukkan rempah kari dan sos tiram. Kacau sebati.
3. Masukkan daging kisar, isi sardin. Biar daging masak.
4. Masukkan serbuk lada hitam, garam.
5. Angkat dan ketepikan
6. Pecahkan telur ke dalam inti, gaul rata dan masukkan daun bawang.

Cara membuat roti John:
1. Panaskan kuali non stick.
2. Ambil 2 sudu inti daging, ratakan.
3. Ambil sekeping roti dan tekap di atas inti tadi. Tekan sedikit supaya roti melekat pada inti.
4. Biar inti masak. Terbalikkan roti dan angkat.
5. Taburkan hirisan sayuran.
6. Tambah sos dan mayonis.
7. Lipat roti supaya senang dimakan.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, July 3, 2015

  Popia pedas rangup

Tak sangka senang sangat rupanya buat popia pedas rangup ni. Pertama kali saya mencuba resepi ini, hasil carian di Internet.  Saya tak salin resepi sebiji-biji, sekadar meneliti bahan-bahan dan cara membuatnya. Kemudian saya guna kaedah 'try and error' bersama anak-anak di dapur.

Bahan-bahan :
Kulit popiah readymade beli di pasaraya
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
2 sudu besar cili boh
4 sudu besar gula pasir

Cara membuatnya:

Sediakan dulu sos pedas. Kisar bawang, tumis biar wangi, masukkan cili boh, biar pecah minyak, kemudian masukkan gula. Biar gula larut. Angkat dan ketepikan sebentar.

1. Ambil sekeping kulit popiah dan gulung dengan menggunakan lidi supaya hasil gulungan padat. Gamkan dengan bancuhan tepung di bahagian hujung gulungan supaya ia melekat. Ulang sehingga habis sepeket kulit popiah tadi.
2. Guntingkan kulit popiah yang digulung tadi secara serong anggaran 1cm.
3. Gorengkan potongan kulit popiah ini sehingga garing. Angkat dan toskan.
4. Sira ke dalam sos pedas yang telah disediakan.
5. Siap!

Alhamdulillah seronok anak-anak saya buat popiah ini. Tak sampai 2 jam dah siap semuanya tunggu nak disimpan dalam bekas kedap udara sahaja.

Aktiviti ini boleh menarik minat anak-anak untuk turut serta di dapur, cuma perlu pengawasan ibu bapa kerana mereka menggunakan gunting untuk menggunting kulit popiah. 

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com