Sunday, April 19, 2015

  Nasi Arab mudah

Biasa dengar program belajar bahasa Arab di radio Ikim.fm? Tentu anda biasa dengar ayat 'belajar bahasa Arab mudah' kan?
Hehe...saja je buat intro nak perkenalkan teknik buat nasi Arab cara mudah sempoi. Saya memang suka cara yang mudah-mudah aje ni. Kalau tengok resepi atau rancangan masakan di TV, nampak agak renyah dan banyak langkah yang merumitkan. Akhirnya resepi yang disalin tadi disimpan sahaja dalam buku, entah bila nak dicuba.
Sebab itu saya berusaha meringkaskan langkah-langkah resepi yang saya baca atau jumpa di majalah, blog dan sebagainya. Yang penting resepi itu menjadi walaupun kita tak ikut semua langkah yang diajar atau tak gunakan semua bahan seperti dalam resepi. Mudah-mudahan dengan ada cara mudah begitu akan lebih mendorong kita untuk segera mencuba resepi tanpa berlengah.
Ok. Ini cara sempoi saya masak nasi Arab. Tiada di mana-mana rancangan masakan atau resepi dalam majalah. Semestinya tidak sesempurna nasi Arab yang dimasak oleh chef ternama, tidak sesedap yang dijual di restoran Arab.  Namun cukup memenuhi selera dan citarasa ahli keluarga kami.
Caranya? Nak cuba ke? Hehee...

Bahan:
3c beras basmathi dibersihkan dan rendam 30 minit dan kemudian toskan.
3 ulas bwg merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
Kayu manis, bunga lawang, pelaga dan bunga cengkih, lada hitam
Air ikut sukatan beras
1sb rempah nasi Arab
1 kiub pati ayam. Saya guna 1/2 sahaja.
1/2 sb garam

Cara membuatnya:
1. Tumiskan bahan rempah bersama marjerin/mentega biar wangi.
2. Masukkan bahan kisar. Tumis biar naik bau.
3. Masukkan rempah nasi.
4. Masukkan air, garam dan kiub pati ayam. Biar didih.
5. Tuang ke dalam periuk yang telah dimasukkan beras dan tanak seperti biasa.
Nasi Arab ini sesuai dihidangkan bersama ayam panggang dan jelatah. Saya juga sediakan sup kerana anak-anak mahu nasi bersama sup.
Menjadi juga nasi Arab sempoi saya ni, walau tak sesedap hidangan nasi Arab sebenar. Ada juga le rupa Arab nya tu hehee..

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Saturday, April 18, 2015

  Carrot cheese cake

Mendengar nama kek lobak ni anak-anak sudah geleng kepala.  Tanda tidak setuju dengan kek ini. Kebiasaanya  hanya makcik-makcik sahaja yang suka kek berat macam ni. Budak-budak suka kek fancy and colorful. Saya cuba meyakinkan anak-anak bahawa kek lobak ni sedap dan penuh berkhasiat. Kita tengok hasilnya nanti ye ;-)

Resepi asal namanya carrot walnut cake dari sifu Suria.  Saya salinkan resepi asal di sini utk rujukan akan datang. Sebenarnya saya sudah mencuba beberapa resepi carrot cake, ini yang paling saya suka. Walaubagaimanapun saya buat sedikit modifikasi sesuai dengan selera saya.

Bahan-bahan:
4 biji telur saiz A -asingkan putih dan kuning
11/2 c minyak sayur - saya hanya guna 1 c minyak jagung
150g gula kastor- saya kurangkan kpd 130g
150g gula perang
11/2 c parutan lobak -anggaran 2biji lobak besar
250g tepung gandum
1 st serbuk kayu manis
1 1/2 st serbuk soda
1 st garam
1 st serbuk penaik - saya tambah sendiri.
100g walnut panggang dan cincang - saya ganti dengan almond
Cara membuatnya:
1. Pukul putih telur sehingga jadi meringue. Ketepikan sebentar.
2.Ayak tepung, soda, serbuk penaik, garam dan serbuk kayu manis.
3. Dalam mangkuk besar, pukul kuning telur. Masukkan minyak, gula, parutan lobak.
4. Masukkan kacang cincang tadi.
5. Masukkan bahan yang diayak tadi dan kacau sebati.
6. Masukkan putih telursedikit demi sedikit dan kacau perlahan secara kaup balik. Gunakan spatula atau senduk kayu.
7. Tuang ke loyang bergris saiz 9inci.
8. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 celsius selama 45minit atau sehingga kek masak.

Bila kek sudah masak, sejukkan di atas redai sebelum dihias.  Saya suka hias dengan creamcheese topping.  Boleh rujuk sini untuk resepi creamcheese topping.  Boleh juga diganti dengan buttercream topping.

Semalam buat kek ini atas permintaan seorang kawan untuk sambutan hari ulangtahun sahabatnya, menggunakan buttercream pula.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, April 17, 2015

  Cinnamon Roll Pudding

Gara-gara kemaruk cinnamon roll lagi. Dah buat cinnamon roll tak habis makan. Silapnya adalah kerana saya terlupa nak simpan cinnamon roll yang sudah keluar dari oven ni ke bekas bertutup. Jadi cinnamon ni jadi agak kering dan rasa padat kurang gebu keesokkannya.
Sayang pula tak dimakan, takkan nak buang begitu aje. Penat menguli roti masih tak hilang lagi ni hehe...

Fikir punya fikir punya fikir....terhasillah idea kreatif lagi innovatif ini. Iaitu...
Cinnamon Roll Pudding!
Jom kita bereksperimen!! (kerah anak-anak masuk dapur tolong umi buat eksperimen)

Bahan:
8 biji cinnamon roll
3c susu segar ( tukar dgn whipping cream lagu sedap ni)
1c gula perang
4 biji telur
1 st esen vanila
1/2 biji lemon perah airnya
Cinnamon tak perlu dimasukkan sebab dalam cinnamon roll dah ada.
Kalau nak tambahkan raisin pun boleh juga.

Cara membuatnya:
1. Sebatikan telur, gula, susu, esen vanila dan jus lemon dalam mangkuk besar.
2. Rendamkan cinnamon roll ke dalam bancuhan tadi. Saya patahkan cinnamon roll supaya ia mudah meresap.
3. Biarkan sebentar kira-kira 10minit. Sementara tu panaskan oven 175 celsius.
4. Tuang adunan ke dalam loyang bergris.
5. Bakar selama 35-40minit atau sehingga puding masak.
Semerbak bau cinnamon. Hmmm....harum dan menyelerakan!

patahkan cinnamon, rendam dalam bancuhan susu
ratakan dan tekan-tekan cinnamon roll supaya meresap sepenuhnya dalam bancuhan susu
dah siap!
Puding ini sedap dimakan bersama sos kastard.  Ada banyak versi resepi sos ini.  Ada yang guna whipping cream, ada guna susu cair, Ada yang guna egg yolk (kuning telur) dan ada yang guna tepung kastard.  Kali ini saya nak buat sos paling ringkas dan mudah. Bahannya pun ringkas sahaja (sebab dah tak sabar nak makan puding panas-panas ni).

Bahan sos kastard:
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula pasir (sesuaikan ikut tahap kemanisan yang disukai)
Saya kurangkan sukatan gula kerana cinnamon roll saya sudah bergula.
Cara: 
1. Sebatikan semua bahan di dalam periuk kecil.
2. Panaskan di atas api perlahan sambil dikacau perlahan supaya adunan tidak bergentel.
3. Biar didih sebentar dan tutup api.
4. Hidangkan bersama puding tadi.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Thursday, April 16, 2015

  Mulberry sudah berbuah

Pokok mulberi ini mirip pokok bunga raya. Daunnya seakan sama. Ia ditanam dari keratan batang dan sangat mudah hidup. Hanya cucuk batang ke tanah, dalam tempoh seminggu sudah nampak tunas baru.
Saya baru sahaja berjinak-jinak menanam pokok mulberi ini, hasil berkawan dengan geng kebun bandar di FB. Alhamdulillah sangat seronok melihat pokok ini berbuah walaupun sekadar 4-5 biji sepokok.

Daripada pembacaan dan pengalaman yang dikongsi di kumpulan kebun bandar, pokok ini memerlukan cahaya matahari dan perlu disiram setiap hari. Untuk menggalakkan ia berbuah, selain diberi baja dan gemburkan tanah, boleh luruhkan seluruh daunnya dan lenturkan ke tanah. InsyaAllah tak lama lepas ditogelkan ia akan mula berbuah. Cuma pokok saya ni buahnya agak kecil, baru belajar berbuah!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com