Saturday, February 14, 2015

  Cranberry cheese bun lagi

Kali ini saya dah dapat sukatan yg tepat untuk doh dan inti cheese seperti mana yang saya inginkan. Alhamdulillah...hasil eksperimen berkali-kali di dapur!

Tak sabar nak kongsi kat sini. Untuk rujukan anak cucu pada masa depan juga hahaa...

Doh
500g tepung roti
1 peket yis kering 11g
1c susu segar
1/2 c gula kastor
3/4c mentega
1 biji telur

Cranberry kering jika ada. Gaulkan bersama tepung.


1. Panaskan susu, gula dan mentega hingga mentega mencair sahaja. Biarkan sejuk sedikit.
2. Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung dan yis.
3. Tuang adunan mentega dan telur. Kacau rata.
4. Uli doh hingga elastik. Boleh uli dengan tangan atau mesin penguli. Kalau uli tangan, masukkan doh ke dalam plastik besar dan uli dengan cara tumbuk plastik tadi selama 20 minit.  Jika guna penguli, setkan masa 30minit.
5. Rehatkan doh sebentar. Sementara itu boleh lah sediakan inti cheese.

Inti cheese.
300g cream cheese
70g gula ising

1. Kacau adunan hingga rata dan lembut.

Saya timbang doh 28g setiapnya dan masukkan 1 sudu inti cheese tadi,  bentukkan bulat. Letakkan doh berisi inti tadi ke atas mangkuk kertas. Ulang hingga habis adunan dan doh. Susun bun atas dulang dan kemudian tindihkan dengan dulang lain supaya bun menjadi leper. Saya letakkan pemberat lesung batu supaya bun tidak naik tinggi waktu dibakar.  Biarkan bun kembang dalam 15 minit sebelum dibakar.

Adunan ini menghasilkan 34 biji bun. 

Mudah kan?

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Fish pie di Teapot Deli

Jika berkunjung ke SACC pasti saya tak lepaskan peluang singgah makan di The Teapot Deli yang terletak di tingkat 2 SACC.

Ada banyak pilihan menu western kegemaran saya. Ada lasagna, sheperd's pie, chicken pie, pelbagai dessert dan puddings.

Yang paling saya suka ialah fish pie.  Isi salmon bersama mushroom sup ditutup dgn kepingan puff pastry...dibakar rangup dan yummy...sungguh menyelerakan!

Kebiasaannya saya akan cuba adaptasi menu yang saya makan di sini bila balik ke rumah. Belum berkesempatan untuk mencuba buat fish pie ni huhu... InsyaAllah akan saya usahakan.

Satu lagi menu yang saya suka ialah cheese on toast. Roti bakar dengan topping telur dan cheese. Nampak mudah, boleh cuba buat di rumah hehee...

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




Friday, January 30, 2015

  Kek mentega lapis coklat

Saya dapat ilham ini lepas menjelajah ke blog http://nameeroslan.blogspot.com/2014/12/resepi-kek-butter-paling-senang.html

Resepi mudah sahaja, guna resepi kek mentega yang biasa anda gunakan. Saya ubah sikit resepi ni, saya guna tepung naik sendiri dan bukannya tepung gandum. Oleh kerana kemalasan melanda...malas nak keluarkan mixer hehe...jadi saya guna hand whisk sahaja.

Resepi kek mentega:
250g mentega
1c gula kastor
4 biji telur saiz A
Esen vanila
2c tepung naik sendiri
Coklat untuk lapisan

Cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula biar gebu.
2. Masukkan telur 1 per 1 dan putar lagi biar rata.
3. Masukkan esen vanila.
4. Gunakan senduk, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan biar sebati.
5. Loyang digris dan dilapik kertas minyak.
6. Tuang separuh adunan ke dalam loyang dan ratakan.
7. Susun coklat. Ikut suka nak susun macamana...nak berlapis atau bertingkat atau susun sepenuh permukaan adunan.
8. Tuang baki adunan kek menutupi coklat tadi.
9. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan 170 celsius selama 40minit atau hingga kek masak.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




  Paprik

Masakan paprik ini lengkap ada sayur dan protein. Saya suka menu begini, ringkas dan lengkap dan juga sedap!

Paprik saya ringkas dan mudah sahaja. Selalunya saya intai resepi paprik di Internet. Kemudian saya permudahkan mengikut cara saya, ada bahan yang boleh skip dan ada juga yang saya tambah ikut selera tekak.

Contohnya menu paprik ni, saya tambah jus lemon untuk lebih perisa Thai. Yang penting, hidangan tersebut senang disediakan menggunakan bahan-bahan yang biasa sedia ada di dapur saya.

Jom...cuba paprik versi saya ni...!

Bahan:
2 keping isi ayam bahagian dada. Potong kecil.
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sehiris halia
1 bawang besar (holland) potong panjang
Cili boh - ikut kepedasan disukai
1 sb sos tiram
1/2 sb kicap
Sayur kacang panjang
Lobak merah
Cauliflower
1 serai
1 sb jus lemon
Daun limau purut
Garam secukup rasa
Air secukupnya ikut suka nak kuah byk mana. Saya guna 1/2c air.

Cara:
1. Goreng sebentar ayam biar putih isinya. Angkat dan ketepikan.
2. Mayang bawang dan halia.
3. Tumis bawang dan halia biar naik bau. Ketuk serai dan masukkan.
4. Masuk cili boh. Kacau biar naik minyak.
5. Masuk sos tiram dan kicap. Tambah air sebanyak mana kuah yang disukai.
6. Masukkan isi ayam tadi, sayur-sayuran (mula dgn lobak).
7. Masukkan jus lemon, daun limau purut dan garam secukup rasa. Gaul rata.
8. Angkat dan hidangkan

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com