Hokkaido cupcake

Lama dah duk simpan resepi ini. Terjumpa di fb...tapi dah lupa nama tuan punya atau penyumbang resepi ini. Terima kasih kepada penulis resepi dan yang sudi berkongsi di fb, saya kongsikan pula di sini semoga ilmu berguna ini menjadi amal jariah yang berkekalan.
Jom kita cuba. Dah tak sabar nak makan cupcake gebu gebas ni. Saya buat 2 portion sebab nak bawa ke asrama anak-anak.
Bahan-bahan:

A:
4 biji telur saiz A -ambil kuning (asingkan kuning dan putih)
4 sb gula kastor
1/2 c susu segar
1/4 c minyak sayur
1 st esen vanila

B:
5 sb gula kastor
Putih telur

C:
1/2 Tepung gandum
1/2 st serbuk penaik
2 sb tepung jagung
1/2 st garam
Cara membuatnya:
1. Sebatikan bahan A
2. Putar bahan B biar bertanduk (meringue)
3. Masukkan bahan C ke dalam adunan A
4. Masukkan bahan B ke dalam adunan secara kaup balik
5. Masukkan adunan ke dalam acuan sebanyak 3/4penuh
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 170 celsius selama 20 minit
7. Sejukkan kek. Picit filling ke dalam kek

Filling:
125g cream cheese
3 sb gula ising
2 sb susu segar (saya tambah susu supaya adunan lebih cair)
gebu...

hiasi dengan snow powder

Comments