Niat di hati nak tiru donut Big Apple. Resepi donat yang saya guna ini memang sangat-sangat menepati rasa seperti Big Apple cuma belum berani mencuba inti kastardnya yang lenbut dan sedap itu.
Hari ini memberanikan diri mengolah resepi sendiri (ala-ala saintis muda nak rekacipta resepi sendiri).
Berani nak cuba? Jom!
Inti kastard
Bahan-bahan:
1 c diary whipping cream
3 sb tepung kastard
5 sb gula kastor - tambah jika mahu lebih manis
Bahan-bahan:
1 c diary whipping cream
3 sb tepung kastard
5 sb gula kastor - tambah jika mahu lebih manis
Cara membuatnya:
1. Bancuh adunan biar larut
2. Panaskan adunan menggunakan api perlahan. Kacau biar pekat. Tambah air jika adunan terlalu pekat.
3. Sejukkan adunan sebelum digunakan.
1. Bancuh adunan biar larut
2. Panaskan adunan menggunakan api perlahan. Kacau biar pekat. Tambah air jika adunan terlalu pekat.
3. Sejukkan adunan sebelum digunakan.
Cara memasukkan inti ke dalam donat ialah dengan mencucukkan lubang menggunakan lidi sambil menggerakkan lidi tersebut perlahan-lahan supaya ruang lebih besar untuk dimasukkan inti.
Masukkan inti tadi ke dalam beg piping. Kemudian picitkan inti ke dalam lubang tadi.
Hiasi donat dengan snow powder.
Masukkan inti tadi ke dalam beg piping. Kemudian picitkan inti ke dalam lubang tadi.
Hiasi donat dengan snow powder.
sedap...gebu.. |
Comments