Kadang tekak ni tak mahu makanan berat, nak makan yang simple, lengkap, mengenyangkan dan sedap. Yang paling digemari anak-anak ialah lasagna, tapi kami mahukan sesuatu yang savoury. Pilihan paling tepat adalah chicken pie!
Resepi inti saya gunakan apa yang ada di dapur aje, tak ikut resepi buku pun. Asal cukup rasa, ada ayam, sayuran sikit, tambah serbuk lada hitam untuk rasa pedas-pedas berempah.
Ok, ni resepi saya. Simple saja ..
Bahan inti ayam:
2 keping dada ayam dipotong besar anggaran 2cm
1 ulas bawang putih - racik
1 labu bawang besar - potong dadu
1 batang lobak merah - potong dadu
1 tin cendawan butang- potong 4 setiapnya
1/2 cawan susu segar
1sudu besar tepung jagung
Garam, serbuk lada hitam, serbuk pati ayam
Minyak untuk menumis
2 keping dada ayam dipotong besar anggaran 2cm
1 ulas bawang putih - racik
1 labu bawang besar - potong dadu
1 batang lobak merah - potong dadu
1 tin cendawan butang- potong 4 setiapnya
1/2 cawan susu segar
1sudu besar tepung jagung
Garam, serbuk lada hitam, serbuk pati ayam
Minyak untuk menumis
Cara sediakan inti ayam:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih biar wangi. Masukkan bawang besar pula.
2. Masukkan lobak merah, isi ayam
3. Kacau biar ayam masak.
4. Masukkan garam, serbuk pati ayam, lada hitam
5. Pekatkan dengan bancuhan susu dan tepung jagung
6. Angkat dan sejukkan
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih biar wangi. Masukkan bawang besar pula.
2. Masukkan lobak merah, isi ayam
3. Kacau biar ayam masak.
4. Masukkan garam, serbuk pati ayam, lada hitam
5. Pekatkan dengan bancuhan susu dan tepung jagung
6. Angkat dan sejukkan
Bahan Pastri:
(salin dari buku Irresistible Pastry) oleh Chef Alex Goh.
400g tepung
50g mentega
1/8 st garam
220g air
300g margerin pastri
(salin dari buku Irresistible Pastry) oleh Chef Alex Goh.
400g tepung
50g mentega
1/8 st garam
220g air
300g margerin pastri
Cara membuat puff pastry:
1. Sebatikan semua bahan kecuali margerin pastri. Adunkan menjadi doh yang licin.
2. Canaikan doh membentuk palang.
3. Letakkan margerin pastri di tengah palang dan balutkan.
4. Canaikan doh menjadi 10mm tebal dan lipat sekali lagi dengan cara 3 lipatan.
5. Pusingkan doh 90 darjah dan ulang langkah 4 sebanyak 4 kali lagi.
6. Canaikan doh menjadi 3mm tebal dan potong doh ikut saiz yang dikehendaki.
1. Sebatikan semua bahan kecuali margerin pastri. Adunkan menjadi doh yang licin.
2. Canaikan doh membentuk palang.
3. Letakkan margerin pastri di tengah palang dan balutkan.
4. Canaikan doh menjadi 10mm tebal dan lipat sekali lagi dengan cara 3 lipatan.
5. Pusingkan doh 90 darjah dan ulang langkah 4 sebanyak 4 kali lagi.
6. Canaikan doh menjadi 3mm tebal dan potong doh ikut saiz yang dikehendaki.
Cara melipat doh ada disertakan dalam blog ini.
Comments