Puff rangup

Suka makan puff rangup?  Umi ada jumpa resepi flacky currypuff di blog cikmanggis.  Seronok sangat membuatnya sebab bahannya ringkas dan mudah.  Umi tak buat inti kari, jadi puff ini kena tukar nama jadi cinnamon flacky puff.  Jom tengok bahannya!

Bahan-bahan:
400g tepung gandum
1 st serbuk penaik
1 st cream of tartar
1 telur
70g mentega
150ml air
sedikit garam
210g marjerin pastri (boleh dibeli di kedai bakeri)

Cara membuatnya:
1. Gaulkan semua bahan kering (kecuali marjerin pastri) dan telur.
2. Masukkan air dan uli sebati.
3. Canaikan doh dalam bentuk segiempat tepat anggaran saiz kertas A4.
4. Letakkan marjerin pastri memenuhi 2/3 permukaan doh.
5. Lipat bahagian doh tanpa marjerin supaya menutupi 1/3 permukaan asal.
6. Lipat doh kepada tiga lipatan.



7. Canaikan doh kepada bentuk empat segi tepat semula dan ulangi proses lipatan untuk tiga kali lagi.
8. Boleh letakkan sebarang inti/filling yang sesuai.

Kali ini umi nak taburkan je gula perang, kismis dan sedikit serbuk kayu manis (cinnamon), jadilah cinnamon flacky puff...


Jelas kelihatan jalur-jalurnya kan!

Comments