Kali pertama saya menikmati sup ketam sebegini rupa. Sangat sedap, marvellous sehingga menjilat sudu!
Resepi sup ketam ini saya belajar dari Nurul Aini, dihidangkan waktu open house di rumahnya pada september 2014 lepas. Lain daripada sup ketam yang pernah saya nikmati. Memang sangat berbeza...
Bahan-bahan:
3 ekor ketam -dibersihkan
1 ulas bawang putih diketuk
sedijit kobis hiris halus
1 kiub pati ikan bilis
air untuk merebus ketam
tepung jagung
garam
minyak masak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Rebus ketam sebentar. Keluarkan dari periuk. Ketuk ketam dan korek isinya. Ketepikan sebentar.
2.Tumis bawang putih biar wangi. Masukkan air rebusan ketam.
3. Masukkan kobis, kiub bilis. Biar didih.
4. Masukkan isi ketam tadi. Pekatkan sup dengan tepung jagung. Juga garam secukup rasa.
4. Siap!
Comments