Thursday, February 9, 2012

  Tips kekal cergas dan ceria!

Saya nak kongsikan sedikit tips untuk pastikan kita kekal cergas dan ceria, samada di rumah atau ketika sedang bekerja di pejabat.  Tips ini kebanyakannya saya dapat melalui pembacaan, ada juga yang dikongsi oleh kawan-kawan dan juga melalui pengalaman sendiri.

Ok, jom kita semak!

1. Sarapan.
- sangat penting untuk mulakan hari dengan bersemangat. Pastikan sarapan kita mengandungi makanan yang berkhasiat terdiri dari protein, karbohidrat dan mineral.  Saya sukakan sarapan begini : ESP + Mealshake + milo. Sangat sedap dan berkhasiat! Juga saya ambil 1 biji vitalea (multivitamin) dan 1 biji vita C selepas sarapan.

2. Minum banyak air kosong.
- kebanyakan kita selalunya agak susah nak minum air kosong, lebih banyak minum air manis (sirap, teh, jus dan sebagainya) dan juga minuman berkafein. Saranan yang digalakkan ialah kita ambil 3-3.5 Liter air kosong sehari. Ya, memang banyak kan? Air kosong ni penting untuk menyahtoksik dari badan juga penting untuk aliran darah supaya sistem badan berjalan lancar.  Jika anda tak sanggup minum sebanyak itu, saya sarankan anda ambil Performance Drink.

3. Rehatkan minda - think positive
- bukan badan fizikal sahaja perlu tidur dan rehat, minda juga perlukannya. Kita disarankan supaya sentiasa berfikiran positif, mudah maafkan orang, buangkan berprasangka buruk terhadap orang lain. Minda yang sihat akan memberikan cetusan cas-cas positif kepada badan, jadi badan akan terasa lebih ringan dan segar. Jika seharian anda berfikiran buruk tentu mulut susah nak senyum, betul tak?

4. Ambil masa untuk ketawa!
- ada orang sangat serius, di pejabat mahu pun di rumah. Kalau di pejabat, kawan sekeliling takut nak bertegur sapa dengannya, di rumah anak-anak tak boleh buat silap sikit, ada aje yang tak kena. Ambillah masa untuk ketawa, anda tak perlu ketawa kuat-kuat di pejabat. Bayangkan semua masalah yang melanda ini hanya sebagai 'kudis' yang singgah sekejap sahaja dalam hidup kita. Stress bukan bebanan, ia perlu untuk melonjakkan semangat agar kita lebih bersedia. Namun jika tidak ditangani dengan baik ia akan menjadi beban. Saya amalkan makan 1 biji B Complex sebelum tidur. B complex bertindak sebagai anti-stress dan bagus juga untuk tenaga.

Ada lagi tips, bersambung...

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:
0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com