Wednesday, December 28, 2011

  Sarapan berkhasiat dan sedap

Sarapan atau makan pagi sangat penting untuak memulakan hari kita.  Malah para saintis menggelarkan sarapan pagi sebagai makanan otak. Semua orang termasuk kanak-kanak tahu sarapan menjadi penyumbang pertama tenaga untuk memulakan aktiviti seharian dengan lebih baik.
Namun, pengetahuan saja tidak mencukupi jika ia tidak diamalkan. Memang tidak mudah untuk menerap amalan bersarapan, terutama di kalangan kanak-kanak, apatah lagi jika ibu bapa tidak menunjukkan teladan baik dan sering meninggalkan sajian penting itu dengan pelbagai alasan.

Bila ditanya kenapa anak tidak bersarapan, antara jawapan yang sering kita dengar ialah tiada selera, tidak cukup masa atau anak enggan mendengar arahan. Menyuruh anak makan saja bukanlah satu tindakan yang tepat kerana ia umpama menyuruh si anak mandi. Tiga empat kali suruh pun belum tentu anak bergerak ke bilik mandi. Tindakan lebih bijak ialah ibu bapa duduk dan makan bersama.

Orang yang bersarapan secara tetap menikmati kehidupan berkualiti, tersusun, bersikap positif, lebih langsing dan memiliki daya tumpuan lebih baik. Pemilihan sarapan, terutama kaya karbohidrat, membekalkan tenaga, mampu menahan rasa lapar dan mengawal keinginan untuk makan di antara waktu sarapan dan makan tengah hari.
Saintis menggelar sarapan sebagai makanan untuk otak. Sarapan ada kaitan rapat dengan kecergasan mental kerana ia memberi kesan positif terhadap aktiviti otak supaya lebih cergas, peka dan fokus.
Sarapan juga secara tidak langsung mendatangkan pengaruh positif terhadap diri individu itu untuk melaksanakan tugasnya, sama ada di sekolah atau tempat kerja.
Malangnya, masyarakat kita belum mampu menjadikan sarapan sebagai satu kemestian di dalam hidup mereka atau jika diambil pun pada waktu yang agak lewat pagi.

Ayuh kita mulakan hari yang penuh ceria dengan sarapan berkhasiat! Menu sarapan yang mudah seperti bijirin, roti, boleh dipelbagaikan sesuai dengan selera anak. Contohnya boleh beri anak roti bakar, roti telur, roti cicah sup cendawan dan sebagainya.

Di samping itu umi beri anak-anak Mealshake bagi melengkapkan keperluan vitamin di samping sarapan yang diambil.
Apa dia Mealshake? Mealshake ialah gabungan mukltivitamin, multimineral dan protein soya yang membekalkan keperluan nutrisi anak-anak yang sedang membesar. Amat sesuai untuk anak-anak yang aktif, memilih makan, kurang selera makan, sibuk beraktiviti dan yang memerlukan sokongan untuk menguatkan imuniti.

Umi sendiri ambil ESP bersama Performance Drink.  Alhamdulillah rasa bertenaga dan kenyang hingga tengahari.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:
0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com