Friday, December 23, 2011

  Untuk kecantikan kulit | Kolagen dan vitamin

Biasa sangat kita dengar sekarang ini  kaedah mencantikkan kulit menggunakan kolagen samada secara suntikan, atau pemakanan atau penggunaan barangan kecantikan yang mengandungi kolagen.Tak kurang juga yang menggunakan kaedah suntikan vitamin C dan seumpamanya.

kredit kepada MommyLyna
Apa itu kolagen? Kolagen adalah sejenis protin yang berfungsi sebagai pelekat sel-sel tubuh kita. Contohnya pada kulit, kolagen berfungsi untuk mengekalkan keanjalan dan kelembapan kulit.
Bukan itu saja, kolagen juga adalah bahan perekat (gam) dan penting pembentukan dan perkembangan tendon, ligamen, rawan serta penting dalam penyambungan otot ke tulang.
Kolagen semakin menyusut oleh faktor penuaan (READ: kenaikan paras radikal bebas dalam tubuh). Kehilangan kolagen memberi kesan kepada otot, rawan, ligamen dan yang paling ketara ialah kedutan pada kulit.
Jadi, kita dah tahu bahawa kolagen dimusnahkan oleh radikal bebas. Radikal bebas pula diatasi dengan pengambilan antioksidan contohnya vitamin C dan vitamin E.
Jadi, jelas sekarang kan? Mana yang lebih penting, pastinya antioksidan (vitamin C dan vitamin E). Seperti membersihkan kain yang kotor, punca kotoran itu harus diatasi dulu,bukan dengan menutup bahagian kotor itu semata-mata. Kain yang koyak perlu dijahit, bukan dilapisi semata2.
Bukan saya kata pengambilan kolagen tidak bagus, tapi baguskan lagi kesannya dengan turut mengambil antioksidan (vitamin C dan vitamin E). Dan jika anda perlu memilih, pilihlah antioksidan.
Dapatkan set skincare yang terdiri dari B Complex, Vita C dan Vita E untuk memerangi radikal bebas dan membina kembali kolagen dalam tubuh anda.
Banyak testimoni pengguna yang pernah mengamalkan set skincare boleh baca di sini.
Harga istimewa untuk pembaca dapuraulad, hubungi saya sekarang!

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:
0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com