Friday, July 1, 2011

  Pengat pisang juadah berbuka

Jiran kami Dr Haryani memang sering memberi pisang hasil tanaman di kawasan rumahnya.  Tiap kali dapat pisang begini, tiada lain yang umi fikirkan kecuali buat pengat atau pun digoreng.

Enak juga buat juadah berbuka ni ye.

Resepi pengat pisang dah pernah pos sebelum ini.  Walaubagaimanapun, umi rajin nak salin balik kat sini buat rujukan maksu eni dan cik ida moga-moga rajin buat pengat pula walaupun takde gula melaka hihihi..

Pengat pisang bersagu
oleh : umi of dapuraulad

Bahan:
5-6 biji pisang nangka - dihiris serong anggaran 1 inci (pisang abu, pisang awak, pisang saya pun boleh juga)
1/2 c biji sagu - rendam sebentar
3/4 c santan pekat - umi guna santan kotak jenama Harmuni
1-11/2 c air
1/2 keping gula kerek (gula melaka)
4 sb gula pasir

Cara membuatnya:
1.  Didihkan santan bersama air, gula, gula kerek dan biji sagu.
2.  Masukkan potongan pisang tadi.  Biar didih seketika.
3.  Tutup api, hidangkan.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




2 comments

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com