Friday, June 24, 2011

  Kenapa kita memerlukan vitamin B?

Beberapa fakta tentang B kompleks (kredit kepada cery):

Khusus untuk wanita:
1. Ia membantu bagi isteri, ibu atau wanita bekerjaya yang kurang rehat agar sentiasa bertenaga. Apabila seorang ibu itu kerap bangun malam untuk menguruskan anak serta menyusukan anaknya, secara tidak langsung ini telah mengganggu sistem badan si ibu untuk mendapatkan good sleep or quality sleep. Apabila ini berlaku, sel-sel tidak dapat berkembang dengan sihat. Inilah antara punca mengapa ramai ibu yang baru beranak 1 atau 2 sudah kelihatan lebih berusia dari umurnya.


2. Vitamin B membantu sebagai penenang. Ada ibu-ibu yang adakala berada dalam keadaan stress yang boleh disebabkan banyak faktor, antaranya disebabkan urusan kerja, rumahtangga dan sebagainya. Maka di sini vitamin B Complex memainkan peranan yang sangat penting. Apabila seseorang ibu itu tenang, maka flow susunya juga akan lebih lancar malah lebih banyak lagi dari keadaan gelisah, atau gundah gulana.


3. Vitamin B adalah "spark plug " dalam badan kita. Vitamin B Complex sangat penting dalam membantu menukarkan makanan kepada tenaga. Tidak dinafikan ada sesetengah orang akan merasa cepat lapar akibat makan B complex namun ianya tidak akan membuatkan seseorang itu gemuk, ini menafikan dakwaan sesetengah orang tentang B complex.

Selain daripada itu, wanita juga sangat memerlukan B Complex dan antara tanda kekurangan B complex pada seorang itu ialah cepat marah, murung, cepat letih, moody, kulit nampak kusam, tension..


Secara umumnya setiap dari kita memerlukan B complex kerana:

1. Vitamin B larut air dan tidak disimpan dalam badan pada bila-bila masa pun. Malah ia perlu diganti setiap hari.


2. Banyak vitamin B dimusnahkan atau menjadi tidak aktif kerana cahaya. Tidak banyak usaha yang boleh dilakukan untuk melindungi vitamin bernilai ini dari cahaya.


3. Gula menghapuskan B Complex. Lima kali ganda B Complex mengikut RDA diperlukan untuk mematabolismekan gula dalam cuma satu minuman Cola. Dan bayangkan mengikut kajian… secara purata setiap kita menerima hampir 128 paun gula setahun.


4. Stress mental dan fizikal meluputkan lebih banyak B Complex. Tekanan atau stress adalah asam ragam dalam hidup semua orang.  Kebanyakan vitamin B dilibatkan dalam pengeluaran neurotransmitter dan pengubahsuai dalam otak yang membolehkan badan mengatasi stress dengan baik.


5. Haba menghapuskan kebanyakan unsur B Complex. Dalam proses penyediaan makanan, vitamin B sensitif kepada haba yang sering memusnahkannya. Sesungguhnya vitamin dimusnahkan ketika penyediaan makanan segera, makanan dalam tin, makanan yang dibekukan dan makanan siap masak.


6. Antibiotik, pil tidur, pil perancang, racun serangga menghapuskan banyak vitamin B Complex. Ubat-ubatan ini menghapuskan bekalan B Complex dengan mudah.


7. Sesetengah sumber B Complex yang terkaya diketepikan oleh sesetengah individu. Daging seperti hati, limpa dan jantung tidak dimakan atau dilarang untuk sesetengah individu disebabkan tuntutan keagamaan mahupun akibat kolesterol yang tinggi. Golongan vegetarian pula menghadapi masalah vitamin B12 sebab vitamin ini hampir tidak wujud dalam keluarga sayur-sayuran.

Jika berminat untuk dapatkan vitamin ini, hubungi umi di 013-3623889 atau emel norasiah99@gmail.com untuk konsultasi dan maklumat lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:
0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com