Musim raya sudah sampai ke penghujung. Hampir setiap minggu makan daging dan ayam, agak menjemukan dan tak berapa bagus untuk kesihatan. Jadi minggu ini kita beralih kepada menu ikan pula. Antara hidangan lengkap yang berasaskan ikan yang umi gemari adalah laksam. Resepi asal dari Yani MyR. Jom semak resepi;-)
Bahan-bahan:
3 c tepung beras
1/2 c tepung gandum
4 c air suam
Kuah:
6 ekor ikan kembung - rebus dan ambil isinya
1 inci halia
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
serbuk lada hitam
santan pekat
asam keping
garam secukup rasa
Ulam-ulaman:
Timun, kacang panjang, taugeh, daun kesum, kobis - dipotong halus
Bahan cili (jika mahu pedas, tambah lagi cili)
Cili merah
cili padi
garam
sedikit belacan
Cara membuatnya:
1. Laksam : Sebatikan semua bahan. Sediakan periuk kukusan. Ambil tudung periuk nipis dan sapukan sedikit minyak masak untuk mengelakkan aduanan melekat pada tudung periuk.
2. Ambil adunan dan tuang atas periuk (agak-agak melitupi tudung periuk itu) dan kukus selama 2 minit. Pastikan api dapur sederhana supaya laksam tidak menggelembung.
3. Bila sudah masak, keluarkan tudung periuk tersebut. Biarkan sebentar sebelum digulung supaya laksam menjadi licin dan cantik.
4. Ulang untuk seterusnya sehingga habis.
5. Kuah: Kisar isi ikan, bawang dan halia. Masukkan ke periuk bersama santan pekat dan air secukupnya. Masukkan lada hitam, garam. Masak sehingga agak pekat dan menggelegak. Tutup api.
6. Cili: Tumbuk semua bahan.
Bahan-bahan:
3 c tepung beras
1/2 c tepung gandum
4 c air suam
Kuah:
6 ekor ikan kembung - rebus dan ambil isinya
1 inci halia
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
serbuk lada hitam
santan pekat
asam keping
garam secukup rasa
Ulam-ulaman:
Timun, kacang panjang, taugeh, daun kesum, kobis - dipotong halus
Bahan cili (jika mahu pedas, tambah lagi cili)
Cili merah
cili padi
garam
sedikit belacan
Cara membuatnya:
1. Laksam : Sebatikan semua bahan. Sediakan periuk kukusan. Ambil tudung periuk nipis dan sapukan sedikit minyak masak untuk mengelakkan aduanan melekat pada tudung periuk.
2. Ambil adunan dan tuang atas periuk (agak-agak melitupi tudung periuk itu) dan kukus selama 2 minit. Pastikan api dapur sederhana supaya laksam tidak menggelembung.
3. Bila sudah masak, keluarkan tudung periuk tersebut. Biarkan sebentar sebelum digulung supaya laksam menjadi licin dan cantik.
4. Ulang untuk seterusnya sehingga habis.
5. Kuah: Kisar isi ikan, bawang dan halia. Masukkan ke periuk bersama santan pekat dan air secukupnya. Masukkan lada hitam, garam. Masak sehingga agak pekat dan menggelegak. Tutup api.
6. Cili: Tumbuk semua bahan.
Comments