Beef puff

Puff pastry lebih enak dibuat sendiri.  Nampak macam renyah, tapi bila dah biasa membuatnya ia akan jadi mudah. Ibarat pepatah alah bisa tegal biasa.
Bahannya ringkas sahaja. Mula-mula sediakan kulit pastri atau puff pastry. Sementara menunggu proses lipatan, boleh siapkan intinya.  Saya suka buat inti daging hancur.

Resepi inti daging:
400g daging kisar
3 ulas bawang besar dipotong dadu
3 sb rempah bukhara
1 sb serbuk lada hitam
1 sb gula pasir
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuat inti:
1. Tumis bawang besar biar garing.
2. Masukkan rempah yang dibancuh dengan sedikit air.
3. Masukkan daging kisar. Kacau rata supaya daging tidak bergentel.
5. Masukkan serbuk lada hitam, gula dan garam.
Bila puff pastri dah siap dilipat, potongkan sebesar 5x10cm saiz 4 segitepat.  Letakkan inti dan lipat pastri. Tekan dengan garfu supaya bahagian tepinya melekat.
Susun atas loyang.  Griskan dengan sedikit bancuhan kuning telur dan susu. Kemudian dibakar 200 celsius selama 20-25 minit.

Comments