Kebiasaannya menu sup daging ini mengambil masa yang lama untuk dimasak bagi mendapatkan rasa daging yang empuk dan lembut. Tapi sejak menggunakan periuk tekanan (pressure cooker) ini, menyediakan hidangan sup daging menjadi lebih mudah dan menyeronokkan.
Resepi saya mudah sahaja.
Bahan :
Daging dipotong dan bersihkan
Rempah 5 sekawan (bunga lawang, kayu manis, buah pala, bunga cengkih dan sedikit lada hitam)
Bawang merah dan putih
Halia
2sudu besar serbuk rempah sup
Kentang dipotong 4
Daun sup
Limau nipis
Cili padi
Bawang goreng
Garam
Cara membuatnya:
1. Hirisan daging dimasukkan bersama air ke dalam periuk tekanan. Pilih menu sup daging. Tunggu sehingga daging empuk (preset by pressure cooker).
2. Tumis hirisan bawang merah, putih dan halia. Biar wangi masukkan rempah 5 sekawan.
3. Masukkan kentang dan air. Masukkan daging yang telah lembut tadi. Biar sehingga kentang empuk.
4. Masukkan serbuk sup.
5. Tambahkan garam sesedap rasa.
6. Hidangka bersama hirisan limau, daun sup, bawang goreng dan cili padi jika suka.
1. Hirisan daging dimasukkan bersama air ke dalam periuk tekanan. Pilih menu sup daging. Tunggu sehingga daging empuk (preset by pressure cooker).
2. Tumis hirisan bawang merah, putih dan halia. Biar wangi masukkan rempah 5 sekawan.
3. Masukkan kentang dan air. Masukkan daging yang telah lembut tadi. Biar sehingga kentang empuk.
4. Masukkan serbuk sup.
5. Tambahkan garam sesedap rasa.
6. Hidangka bersama hirisan limau, daun sup, bawang goreng dan cili padi jika suka.
Comments