Sunday, April 12, 2015

  Makaroni bakar

Menu yang versatile, sesuai untuk lunch atau dinner, juga untuk minum petang. Seperti biasa, saya suka menu sebegini. Ala- ala masak sejenis menu cater for all occasions!
Kalau tinjau kat blog masakan 'minah saleh' nampak sefesyen aje cara masakannya. Tapi kalau jenguk blog masakan orang Malaysia, fuhh...siap modify bagai. Malah kadang menu simple ni jadi lagi variety and tempting!

Contoh kalau resepi pizza, asal masakan ni dari Itali. Sempoi sahaja asas doh taruk cheese dan sayuran serta pepperoni. Tapi menu ini telah diubahsuai dan disesuaikan dengan citarasa Malaysia yang meriah dan majmuk. Hasilnya terciptalah pizza sate, pizza rendang, pizza masak lemak (eh ada ke..?) Hahaa...lebih pulak.


Ok back to topic. Hasil modifikasi yang ringkas, terhasillah makaroni ini.

Bahan:
400g makaroni (apa bentuk pun boleh)- saya guna bentuk siku(elbow)
1 buku daging kisar (minced beef)
1 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih -racik halus
1 jar sos spagetti sebarang perisa. Saya guna perisa traditional
Udang jika suka - supaya menjadi seafood macaroni :-)
Sos putih

Cara membuatnya:
1. Rebus makaroni biar masak. Tos dan ketepikan.
2. Kisar minced beef. Walaupun daging ni dah siap dikisar, sengaja saya kisar lagi supaya ia lebih halus dan meresap dalam makaroni.
3. Tumis bawang putih, kemudian bawang besar biar wangi.
4. Masukkan daging yang dikisar tadi. Masukkan udang jika ada. Kacau sebentar.
5. Tuang sos spageti. Kacau biar pekat. Angkat dan ketepikan.
6. Gaulkan makaroni dengan adunan daging biar rata.
7. Dalam loyang bergris, curahkan makaroni yang telah dicampur dengan adunan daging tadi. Kemudian tuangkan sos putih biar melitupi permukaan makaroni tadi.
8. Susun cheddar cheese atau parutan mozarella di bahagian atas sos untuk rata yang lebih cheezy.
9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan. Anggaran dalam 30 minit atau sehingga permukaan cheese masak.

Sos putih:
Bancuh susu segar, parutan cheddar cheese dan sedikit mentega. Sukatan agak-agak sahaja supaya adunan sos menjadi seperti bancuhan celup tepung. Pekatkan dengan sedikit tepung gandum atau tepung jagung.

Saya tambahkan cincangan daun sweet basil dalam adunan daging untuk lebih rasa Italy. Hahaaa.. kalau ganti daun limau purut atau daun sup atau daun kesum ok tak ye? Ala-ala Melayu gitu!

rebus dulu
campur dengan isi daging (nampak pucat je guna kamera henfon)
ini bukan untuk jualan ye...ni bekalan balik ke asrama anak-anak
tak cukup sos putih ni
sweet basil

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com