Chocolate Desire

Memang menjadi idaman untuk menikmati  Chocolate Indulgence Cake yang popular di SR. Namun lebih enak dan yakin akan kebersihannya jika kita dapat buat sendiri di rumah.  Sebenatnya tak serumit mana pun membuatnya. Cuma perlukan extra kesabaran dan ketekunan.

Untuk anakanda Faisal yang menyambut ulang tahun kelahiran ke 10 hari ini 23 april 2015, umi hadiahkan kek Chocolate Desire ini yang diinspirasikan dari buku Delicious Cakes kegemaran saya.

Mula-mula sediakan crust. Kemudian buat filling. Akhir sekali baru buat toppingnya. Nak cuba? Jom...!

Bahan crust:
70g roasted almond flakes - hancurkan. Saya guna blender je.
100g gula kastor
1/4c air
70g biskut - hancurkan
60g mentega- dicairkan
Cara:
1. Didih air dan gula
2. Tutup api. Masuk almond, biskut dan mentega
3. Tekan dlm loyang (yg boleh buka)
4. Bakar 10min di dalam oven.

Bahan Filling:
250g cream cheese
50g gula kastor
250ml whipping cream -pukul biar kental
15g gelatin -larutkan dlm 50ml air panas (sy tak letak)
100g dark chocolate -cairkan secara double-boiler
80g white chocolate -cairkan secara double-boiler
1/4st esen - saya tak letak
Cara buat filling:
1. Pukul cream cheese dan gula biar sebati.
2. Masukkan whipped cream.
3. Masuk gelatin. Sebatikan.
4. Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 bahagian ditambah dark choc, 1 bahagian ditambah white chocolate.

Topping:
150g UHT whipping cream
300g datk chocolate
Panaskan cream secara double-boiler.  Masukkan chocolate dan kacau hingga chocolate mencair.
Saya hanya bancuh separuh adunan topping ini sebab saya tak mau terlalu mewah chocolate ganache.

Cara susun:
1. Letakkan bahagian dark chocolate mousse tadi atas crust.
2. Biar adunan kental dengan cara simpan dalam fridge dalam 30 minit.
3. Kemudian lapisi pula dengan white chocolate mousse. Masuk dalam fridge supaya kental.
4. Lapisi bahagian atas dengan choc ganache
5. Biar semalam dalam fridge

sekeping cukup kenyang!
siap!
adunan cream cheese dan whipping cream
white choc mousse
dark choc mousse
lapis pertama :crust
lapis kedua : dark choc mousse
lapis ketiga:  white choc mousse

Comments