Biskut Oatmeal

Antara aktiviti wajib menjelang cuti sekolah ialah membuat biskut!  Kadang-kadang kami buat biskut dari pagi hingga ke malam, mengalahkan nak sambut raya.  Maklumlah anak-anak suka bawa bekal biskut ke asrama, lebih sedap dan menjimatkan.  

bahan:
60g shortening
40g marjerin
85g gula ising
100g gula perang
1 biji telur
1 st esen vanila
125 tepung biskut (ros)
2g baking powder
2g soda bikarbonat
3g garam
60g oat
100g mini semisweet choc chip

Cara membuatnya:
1. Krimkan shortening dan marjerin serta gula.
2.  masukkan telur dan esen vanila.  Kacau rata.
3.  Masukkan bahan kering.
4.  Bentukkan doh seperti keropok lekor/sosej dan balut dalam plastik yang sesuai.
5.  Simpan dalam fridge selama 3 jam.
6.  Keluarkan doh tadi Potong nipis anggaran 1cm tebal.
7.  Susun dalam loyang dan bakar selama 12 minit dalam oven suhu 160 celsius.

bentukkan dan simpan dalam plastik


banyak ni...

sedap, rangup, wangi!

Comments