Antara aktiviti wajib menjelang cuti sekolah ialah membuat biskut! Kadang-kadang kami buat biskut dari pagi hingga ke malam, mengalahkan nak sambut raya. Maklumlah anak-anak suka bawa bekal biskut ke asrama, lebih sedap dan menjimatkan.
bahan:
60g shortening
40g marjerin
85g gula ising
100g gula perang
1 biji telur
1 st esen vanila
125 tepung biskut (ros)
2g baking powder
2g soda bikarbonat
3g garam
60g oat
100g mini semisweet choc chip
Cara membuatnya:
1. Krimkan shortening dan marjerin serta gula.
2. masukkan telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan kering.
4. Bentukkan doh seperti keropok lekor/sosej dan balut dalam plastik yang sesuai.
5. Simpan dalam fridge selama 3 jam.
6. Keluarkan doh tadi Potong nipis anggaran 1cm tebal.
7. Susun dalam loyang dan bakar selama 12 minit dalam oven suhu 160 celsius.
bentukkan dan simpan dalam plastik |
banyak ni... |
sedap, rangup, wangi! |
Comments