Friday, April 6, 2012

  Shaklee memang berbeza!

Sejak menggunakan produk Shaklee saya memang merasai perbezaannya. Agak 'bias' jika saya sebagai pengedar yang bercakap sebegitu, tapi itulah yang diucapkan oleh kesemua pelanggan saya.  Yang terbaru saya nampak sendiri kesan perbezaan ke atas kulit anak saya Imran yang ada masalah ekzema, dah beberapa jenis krim, losyen, ubat yang diberi doktor tidak memberikan perubahan kepada kulitnya, malah ekzemanya makin menjadi-jadi.  Akhirnya saya nekad untuk terus menggunakan  krim Herbal Blend Shaklee, alhamdulillah dalam masa 2 hari sahaja sudah nampak perubahan ketara.  Bukan krim tu saja, banyak lagi produk Shaklee yang memuaskan hati seluruh keluarga saya.  Ohh..saya tak perlu ulang-ulangkan perkara ni, anda patut cuba sendiri untuk mengesahkannya!

Kenapa Shaklee berbeza ye? Nak tahu kenapa? Jom baca ni..!

kredit
FDA adalah singkatan kepada Food & Drug Administration, iaitu sebuah badan yang bertanggungjawab melindungi kesihatan umum dengan mengawal dan mengeluarkan peraturan terhadap sebarang produk dari kategori ubat-ubatan, vaksin, makanan kesihatan dan sebagainya.

FDA menetapkan garis panduan untuk diikuti oleh pengeluar2 produk farmasi dan kesihatan.

Contohnya menetapkan bahawa produk farmaseutikal perlu menjalankam ujian klinikal sebelum digunapakai oleh orang ramai.

Dalam bidang nutrisi (suplement vitamin), FDA menjaga beberapa aspek terutama dari segi 'claim' dan label. Tidak seperti produk farmaseutikal (ubat dari unsur drug), FDA tidak mengawal kesan vitamin tersebut terhadap kesihatan. Sebaliknya ia cuma mengawal claim dan penggunaan label.Ha.. nak tahu bagaimana uniknya Shaklee di sini? Ini kerana Shaklee mengikuti semua regulation FDA walaupun peraturan itu TIDAK PERLU dibuat oleh produk2 suplemen.

Misalnya:

1. Ujian klinikal - produk suplemen vitamin TAK PERLU menjalani ujian klinikal, tetapi dilakukan oleh Shaklee.

2. Label - Shaklee mematuhi label FDA dengan tidak menyatakan bahan asas sebagai bahan utama. Misalnya minyak kelapa yang digunakan sedikit dalam Syampu Prosante ditulis sebagai 'Sodium Laurel Sulfoacetate' (bukan sodium lauryl sulphate ya, jgn keliru...!) kerana ia cuma digunakan sedikit dan bukan bahan utama. Bahan utama seperti Panax Ginseng ditulis sebagai Panax Ginseng.

3. Claim - Shaklee menyatakan bahawa produknya "tidak bertujuan untuk diagnos, mencegah atau merawat penyakit" kerana FDA melarang produk suplemen claim untuk merawat.

4. Kanak2, ibu mengandung & menyusu - beberapa produk ditulis pada botolnya "produk ini tidak sesuai digunakan oleh ibu hamil/menyusu dan kanak2" atau "jika anda mengandung atau menyusu, sila rujuk kepada doktor anda" ---> sebenarnya ia BUKAN TAK SESUAI digunakan oleh golongan tu.. tapi disebabkan dalam ujian klinikal yang dijalankan, Shaklee tidak melaksanakan ujian terhadap kanak2, ibu mengandung dan menyusu, jadi dia tulis sebagaimana regulation FDA.

Tak semua syarikat makanan kesihatan patuh pada undang2 FDA ni.. Malah ada yang salahguna. Misalnya dengan term 'natural', ada suplemen yang menggunakan bahan bahaya seperti merkuri dan plumbum kerana ia adalah bahan 'natural' @__@

Jadi berhati-hatilah memilih suplemen. Setiap suplemen TIDAK SAMA. Banyak suplemen sintetik malah yang tidak menjalani ujian klinikal. Ada juga yang mengandungi bahan-bahan dadah!

Bertindaklah dengan bijak. Jangan jadikan suplemen pembunuh senyap! Pilihlah yang benar2 organik, semulajadi, halal dan selamat.Syukurlah saya dah jumpa produk yang sesuai, semulajadi, selamat dan berkesan.  Jika anda ingin mencuba, hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:
0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com