Jom masak-masak | Samosa

Antara aktiviti waktu cuti sekolah umi buat kelas masak-masak untuk anak usia 8-12 tahun, tapi ada juga kawan-kawan kakak Syaima' umur 13 tahun yang berminat nak ikut serta.  Selain daripada mengisi masa lapang, boleh juga buat 'kerahan tenaga' anak-anak di rumah ni untuk buat stok frozen food hihi..

Kali ini kami buat samosa.  Inti daging dan kentang. Susah juga nak ajar Azzam yang tangan kidal ni, lain yang umi tunjuk lain pulak yang dia buat. Terpusing-pusing tangannya nak ikut cara umi. Akhirnya umi biar dia kreatif sendiri macamana nak lipat samosa ni supaya jadi bentuk 3 segi.

bahagikan kepada 3 bahagian

ambil 2 helai, bentukkan kon dan letak inti

lipat menjadi 3 segi

yang senget benget tu Azzam yang buat

dah siap goreng
 Satu peket kulit popiah (readymade) boleh dapat 60 biji samosa saiz ini.  Sebahagian kami goreng makan ramai-ramai, sebahagian lain simpan buat stok frozen food.  Untuk simpan frozen, jangan goreng dulu ye. Boleh terus simpan dalam bekas yang sesuai ke dalam freezer.

Bila sudah siap digoreng, boleh makan begitu saja atau pun dicicah dengan sos cili Thai. Mmm..memang sedap buat minum petang ni!

Comments

Chik Mimi said…
bagus ni umi dah lama saya tak buat samosa,teringin la pulak bila nampak samosa umi ni
yanmie said…
Salam,

Tak pernah lagi buat samosa ni, lebih kurang macam popia gorengkan intinya? ada masa nanti nak try buat, lapar pulak tengok samosa :)


www.yanmieonline.com
Nor said…
Chik Mimi : suka buat ni time cuti sekolah, ala-ala kerahan tenaga hihi..
Nor said…
yanmie: ya, intinya kena siapkan dulu. lebih kurang macam inti karipap ikut suka nak buat mcmana. guna kulit popiah readymade ni mudah kerja hihi..
puanbee said…
'ah lama tk makan samosa , nanti buat lah ..lemak lagi umi hehe ..
Nor said…
lemak samosa sikit je kalau nak banding dengan lemak ciskek tu hihi..