Saturday, August 13, 2011

  Mencari milk booster yang sesuai

Kebelakangan ini semakin ramai ibu-ibu memilih untuk menyusukan sendiri anaknya.  Kesedaran tentang kepentingan dan khasiat susu ibu semakin meningkat.  Kalau 20 tahun lalu amat jarang kita jumpa ibu menyusukan anak ketika berada di public, sekarang ini Nursing In Public (NIP) bukan lagi perkara asing malah menjadi kebanggaan para ibu dapat menyusukan anaknya walaupun berada di tempat awam.

Kerajaan juga mengambil langkah positif dengan mengadakan polisi sokongan ibu menyusu di hospital rakan susu ibu, juga menerbitkan iklan penyusuan susu ibu dan pelbagai lagi.
Ibu-ibu hari ini lebih terbuka fikirannya dan lebih banyak meneroka, bertanya, belajar untuk menjayakan penyusuan susu ibu.  Syabas buat ibu-ibu yang mahu menyusukan anak, umi turut berbangga dan menyokong penyusuan susu ibu!

Rentetan kesedaran yang meningkat ini, ibu-ibu berusaha bagi menambahkan kuantiti dan kualiti susu badan melalui pengambilan milk booster.  Apa itu milk booster?  Milk booster juga disebut galactagogue untuk meningkatkan penghasilan susu badan. Milk booster boleh jadi dari sumber semulajadi seperti longan kering, alfalfa. 
Rangsangan terbaik untuk meningkatkan production susu ibu secara semulajadi ialah bayi kita, iaitu melalui direct feeding dan kerap. Selain daripada direct feed ini, ada beberapa jenis makanan yang dipercayai boleh meningkatkan pengeluaran susu ibu.
Kesan milk booster pada setiap individu berbeza –beza bergantung kpd tahap penerimaan badan seseorang pada makanan tersebut.
Ini antara makanan yang dipercayai boleh menambah susu ibu antaranya:-
1.      Segala produk tenusu
2.      Halba
3.      Kurma
4.      Vitamin
5.      Jus pegaga
6.      Jantung pisang
7.      Lobak putih
8.      Kurma
9.      Madu
10.  Sayuran hijau
11. Longan kering
12.  Habbatus sauda'
13.  Barli
14.  Produk soya
15.  Pil ASI dan seumpamanya

serta banyak lagi. Untuk baca lebih lanjut lagi tentang milk booster boleh klik sini

Tiada alasan untuk tidak menyusukan.  Anugerah Allah yang tidak ternilai ini dikurniakan kepada ibu untuk anaknya.

kredit kepada Azrina

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:
0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com