Sesekali tukar ke fettucine pula

Antara hidangan ringkas yang lengkap dan digemari oleh seluruh rakyat rumah ini ialah spagetti bersama sos tradisional.  Kali ini kita tukar kepada fettucine pula.  Rupa dan rasa fettucine ini tak banyak beza jika dibandingkan dengan spagetti, cuma fettucine ini lebih lebar dan tebal.  Resepi masih menggunakan resepi yang sama seperti yang umi pernah pos dulu di sini.  Untuk memudahkan, umi salin semula resepi tersebut di sini dengan sedikit olahan.

Fettucine bersama sos tradisional
oleh : umi of dapuraulad

Bahan-bahan
500g fettucine
300g daging kisar
2 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 batang lobak merah - dipotong dadu
1 tin mushroom - buang airnya, hiris kecil
1 tin sos spageti tradisional jenama Kimball
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit air







Cara membuatnya:
1.  Rebus fettucine dalam air panas biar kembang, toskan.
2.  Dalam periuk lain, panaskan minyak dan tumis bawang putih. Kacau sebentar.
3.  Masukkan pula bawang besar, biar agak garing.
4.  Masukkan daging kisar dan sedikit air, biar daging masak.
5.  Masukkan lobak merah, sos spageti dan garam.
6.  Biar kuah agak pekat, tutup api.
7.  Hidangkan bersama fettucine tadi.
taburkan sedikit bawang goreng

Comments