Monday, March 21, 2011

  Pau gebu

Jalan-jalan cari resepi kali ini menjelajah ke Finland pula, kali ini kita jenguk dapur Nieza intai resepi paunya yang kelihatan amat gebu itu.  Resepinya pun ringkas sahaja, rugi pula kalau tak cuba.

Nak tengok resepi asal? Klik sini ye.

umi buat saiz sederhana shj, saiz macam ni dapat 20 biji (1/2 adunan)
Resepi ini umi salin dari dapur Nieza, minta izin ye! 
Source: Fiza @ auntiesukitchen
Bahan: 
1 kg tepung gandum * saya guna tepung pau -umi juga guna tpg pau
11gm yis mauripan (=1 packet) 
200gm gula (=1 cwn) 
100gm minyak jagung atau minyak masak (=1/2 cwn) 
460gm air (=2 1/2 cwn air, boleh tambah jika perlu) 

Cara: 
1. Gaul tepung dengan yis. 
2. Larutkan gula dalam air. 
3. Tuangkan larutan gula sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul perlahan-lahan dengan hujung jari. 
4. Halfway thru campurkan minyak dan teruskan menguli dgn menghabiskan lebihan air hingga menjadi doh yang kenyal. 
5. Rehatkan adunan 10min - 15min. 
6. Bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki dan rehatkan lagi 10min. Sementara itu panaskan kukusan. 
7. Leperkan doh bulat di atas tapak tangan dan masukkan inti kesukaan dan tutup rapat2 dgn menarik bhg yg dirapatkan itu ke arah bawah dan dapatkan permukaan atas yg licin dan bulat. 
8. Lapik dengan daun pisang atau plastik yg telah digunting mengikut saiz pau. 
9. Biarkan pau naik selama 30min dan kukus selama 10min. Jangan lebih lama dari itu. 
* Pau yg telah sejuk boleh dihangatkan semula menggunakan kukusan. 
*setengah aduanan yield about a dozen.


Umi buat hanya 1/2 adunan, dapat dalam 20 biji pau (pelbagai saiz ikut tangan yang membuatnya)
keratan rentas pau. Ini Azzam punya, dia tak suka inti banyak.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




1 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com