Apam Gula Merah

Banyak sungguh koleksi resepi yang umi kumpul, tak sempat nak buat lagi.  Waktu petang yang sejuk suram (hujan petang semalam) apa kata kita cuba buat apam gula merah?  Bahan-bahan semua dah ready, ajak Faisal pula untuk bantu umi.

Umi salin dari MyR, resepi asal oleh Rossitamz, boleh jenguk sini.
  • 25gm gula pasir
  • 125gm gula Melaka - dipotong kecil2
  • 150ml air
  • 250 gm tepung gandum
  • ½ sudu teh soda bikarbonat
  • ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
  • 1 biji telur
  • 100 ml minyak masak

Cara-cara

  1. Sediakan acuan dan panaskan kukusan. (umi glis dulu acuan dengan sedikit minyak)
  2. Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
  3. Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
  4. Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
  5. Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
  6. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan). 
guna acuan kuih puteri ayu       


tambah kelapa parut pun sedap...

    Comments