Banyak sungguh koleksi resepi yang umi kumpul, tak sempat nak buat lagi. Waktu petang yang sejuk suram (hujan petang semalam) apa kata kita cuba buat apam gula merah? Bahan-bahan semua dah ready, ajak Faisal pula untuk bantu umi.
Umi salin dari MyR, resepi asal oleh Rossitamz, boleh jenguk
sini.
- 25gm gula pasir
- 125gm gula Melaka - dipotong kecil2
- 150ml air
- 250 gm tepung gandum
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
- 1 biji telur
- 100 ml minyak masak
Cara-cara
- Sediakan acuan dan panaskan kukusan. (umi glis dulu acuan dengan sedikit minyak)
- Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
- Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
- Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
- Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
- Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).
|
guna acuan kuih puteri ayu | | | | | | | |
|
|
|
tambah kelapa parut pun sedap... |
Comments