Kudapan waktu cuti

Cuti sekolah panjang begini memang banyak aktiviti boleh dilakukan bersama anak-anak.  Antara aktiviti yang boleh dimanfaatkan adalah membuat biskut yang mudah dan enak ini.  Kali ini umi buat 2 adunan, rasanya boleh tahan 3 hari je biskut ni sebab yang 'tukang makan' ramai!  Umi nak buat eksperimen sikit, dengan menambahkan 3 sb tepung naik sendiri ke dalam adunan.  Nak uji samada biskut akan jadi lebih rangup atau sebaliknya.  Jom kita cuba!

Bahan:
2 cawan tepung gandum serbaguna (umi tambah 3 sb tepung naik sendiri)
1/2 sudu teh soda bikarbonat (umi guna 1/4 st shj)
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan mentega
1 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 cawan semisweet chocolate chips (kali ni guna coklat dwicolor)
1 cawan walnut (dicincang)-umi guna kacang hazel dan almond

Cara membuatnya:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 165 darjah C.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
3. Pukul mentega bersama gula perang sampai kembang dan sebati.
4. Masukkan esen vanilla, telur dan kuning telur, pukul lagi sehingga berkrim.
5. Masukkan bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata.
6. Masukkan chocolate chip dan kekacang, gaul menggunakan senduk kayu.
7. Sudukan adunan anggaran sebesar syiling 50 sen, leperkan sedikit  dan letakkan adunan ke atas dulang pembakar
8. Bakar biskut selama 15 - 18 minit atau sehingga berwarna keemasan.
9. Simpan di dalam bekas yang kedap udara apabila biskut telah sejuk sepenuhnya. 
 Hasilnya memang lumayan.  Dua adunan ini menghasilkan lebih kurang 160 keping biskut.  Hasil eksperimen kali ni biskut memang jadi lebih rangup!

Comments