Tuesday, December 28, 2010

  Chewy Gooey Brownies

Minum petang semalam umi buat brownies. Kali ini umi nak cuba resepi yang diambil dari blog resepidiana.  Dah lama simpan resepi ni, baru ada kesempatan nak mencubanya.  Alhamdulillah memang sedap sangat brownies ini, umi suka dengan rasa dan teksturnya yang garing diluar dan lembut di dalam.  Resepi di bawah ini umi copypaste dari blog resepidiana, jom la cuba!

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Sumber : MasE
umi buat separuh adunan sahaja.
Bahan-bahannya


A
250g butter - potong kecik
400g chocolate - potong kecik

B
6 eggs
340g brown sugar
2tsp esen vanilla
20g chocolate emulco

C
80g tepung gandum } diayak
60g cocoa powder }
140g kacang walnut/pecan/almond/macadamia (optional)-bakar dan gaul bersama tepong dan koko
umi tak letak kacang sebab anak-anak kurang gemar.

Cara-caranya
1. Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas acuan ukuran 11”x11” - (mami guna "loyang cutter" 12" x 12"... dpt lah 100 ketul. )
2. Double boil bahan A (butter dan chocolate) hingga cair (mami campak je kat dlm microwave 2 minit... MMMMM banyak) , ketepikan biar suam sikit.
3. Pukul bahan-bahan B (telur, gula, esen dan chocolate emulco) hingga gula hancur - guna hand whisk saja.
4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul sebati.
5. Masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata. Jangan gaul terlalu lama.
6. Tuang ke dalam acuan dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).
7. Setelah masak, biarkan dalam acuan hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman.
8. Sedap dimakan sama ada begitu saja atau dibubuh ganache, Boleh juga dimakan dengan icecream atau sos kastad.



Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com