Monday, November 1, 2010

  Cinnamon rolls bersama raisin

Kali ini umi nak bereksperimen dengan resepi cinnamon yang baru umi temui dalam blog 1001resepi.  Nampak agak mudah juga penyediaannya.  Jika sebelum ini umi menggunakan resepi basic dough untuk bun, mari kita cuba resepi ini pula.

Resepi asal boleh lihat di sini. Umi copy n paste resepi tersebut untuk rujukan akan datang.
bahan-bahan;
1 cawan susu suam
2 biji telur
1/3 cawan marjerin, cairkan
4 1/2 cawan bread flour dicampur 1 sdt garam
1/2 cawan gula putih
2 1/2 sudu kecil ragi (yeast)

cara;anda boleh menggunakan bread machine jika ada...masukkan bahan mengikut peraturan dan jenis mesen anda.

saya menggunakan cake mixer dan hook menguli roti. masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mangkuk mixer, masuk gula dan garam pada bahagian tepi tepung. lubangkan tengah tepung. letakkan yeast ke dalam lubang tersebut. pecahkan telur.....sebiji-sebiji ke dalam tepung. tuangkan susu suam keatas yeast dan jalankan mesen anda perlahan-lahan....apabila tepung telah menjadi seketul doh, keluarkan dari mangkuk dan uli sebentar...

letak semula doh ke dalam mangkuk dan dengan tuala dapur lembab tutup hingga doh kembang (dalam 30 minit. tumbuk tengah doh sekali dan uli lagi (2,3 minit).

letak doh atas permukaan bersih yang luas, taburkan tepung keatas permukaan tersebut supaya doh tidak melekat. dengan menggunakan rolling pin gelek doh selebar dan sepanjang yang boleh (jangan koyak). saiznya hendaklah bentuk segiempat bujur.
 taburkan inti sehingga rata dan memenuhi permukaan doh tersebut. mula menggulung doh seperti kita menggulung tikar, iaitu dibahagian doh yang panjang.


potong doh lebar seinchi dan susun dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak. tutup dengan tuala dapur lembab hingga kembang (sekitar 20 minit) dan bakar pada suhu 180C selama 15 minit.

cream cheese frosting:
1 packet cream cheese
1/4 cawan mentega
1 1/2 cawan gula icing
1/2 sdt vanila
1/2 sdt garam

pukul cream cheese dan mentega hingga kembang. masukkan vanilla dan garam. masukkan gula ising sedikit-sedikit hingga semuanya habis...ketepikan....

keluarkan cinnabon dari oven dan sapukan icing keatasnya....sedap dimakan panas...

umi tak letak pun topping cheese ini sebab anak-anak kurang menggemarinya.


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com