Siakap Masam Manis

Antara menu masakan ikan yang paling digemari anak-anak adalah ikan siakap masam manis ini.  Cara penyediaannya pun agak mudah dan cepat.  Lagipun menu ini lengkap dan seimbang dari segi kandungan zat sebab ada sayur dan ikan sekaligus.  Jadi umi panggil menu ini menu 3S (Sedap, senang dan sihat).

Jom tengok macamana umi sediakan masakan ini!

Bahan-bahan:
2 ekor ikan siakap - bersihkan,
2 ulas bawang besar - hiris bulat
5 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 inci halia -hiris
1 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
2 sb cili boh
1 batang timun - hiris
2 biji tomato - dipotong baji
gula secukup rasa
sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.  Lumurkan ikan tadi dengan garam serta serbuk kunyit.  Goreng dengan minyak panas biar garing, Ketepikan sebentar.
2.  Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih serta halia yang dihiris nipis tadi.
3.  Masukkan cili boh, kacau biar naik minyak.
4.  Masukkan pula bawang besar dan kacau lagi biar bawang agak layu.
5.  Masukkan kedua-dua sos cili dan sos tomato, tambah sedikit air supaya kuah tidak terlalu pekat.  Tambahkan gula secukup rasa (anggaran 2 sb).
6.  Bila kuah sudah agak pekat, masukkan timun dan tomato.  Kacau sebentar.
7.  Tutup api.  Angkat kuah tadi dan curahkan ke atas ikan yang telah diletakkan di atas pinggan hidangan yang sesuai.

Comments