Antara menu sayur yang cepat dan mudah disediakan adalah masak sayur dan sotong lada hitam ini. Selalunya umi gunakan sayur campur seperti brokoli, cauliflower dan lobak merah. Resepi mudah saja, yang penting sedap dan cepat. Jom tengok bahan-bahannya!
Bahan-bahan:
Sayuran (apa sahaja yang sesuai)
Sotong (untuk rencah, boleh guna seberapa banyak)- bersihkan
seulas bawang putih -diketuk
3 sb sos lada hitam
minyak untuk menumis
1 st tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
garam secukup rasa
sedikit air
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih biar wangi.
2. Masukkan sotong yang dikerat anggaran 1 inci panjang, masukkan sayur.
3. Masukkan pula sos lada hitam dan kacau rata. Biarkan sebentar, tutup kuali dengan penutup supaya sayur cepat masak. Masukkan sedikit air untuk dapatkan kuahnya.
4. Tambahkan garam secukup rasa dan masukkan bancuhan tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
5. Tutup api. Hidangkan bersama nasi panas.
Bahan-bahan:
Sayuran (apa sahaja yang sesuai)
Sotong (untuk rencah, boleh guna seberapa banyak)- bersihkan
seulas bawang putih -diketuk
3 sb sos lada hitam
minyak untuk menumis
1 st tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
garam secukup rasa
sedikit air
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih biar wangi.
2. Masukkan sotong yang dikerat anggaran 1 inci panjang, masukkan sayur.
3. Masukkan pula sos lada hitam dan kacau rata. Biarkan sebentar, tutup kuali dengan penutup supaya sayur cepat masak. Masukkan sedikit air untuk dapatkan kuahnya.
4. Tambahkan garam secukup rasa dan masukkan bancuhan tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
5. Tutup api. Hidangkan bersama nasi panas.
Publish Post
Comments