Sardin Pertima

Resepi yang mudah dan ringkas, sesekali bertukar ke resepi 'ekspres' begini seronok juga.  Umi pertama kali makan sardin keluaran Pertima ini, tak sangka ia sedap!  Biasanya umi alah bila makan sardin dalam tin, tapi kalau mackerel  tu ok pulak.

Ok, jom kita tengok bahan-bahan untuk resepi mudah ini.

Bahan-bahan:
1 tin sardin Pertima
1 bawang besar- hiris
1 biji tomato- potong baji kepada 6 bahagian
sedikit air
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.  Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar.
2.  Buka tin sardin, tuangkan semua ikan sardin serta sosnya ke dalam kuali.
3.  Tambah sedikit air, kacau sebentar.
4.  Masukkan tomato dan sedikit garam.
5.  Biar kuah masak sebentar kemudian tutup api.
6.  Hidangkan.


Comments

kedai hasanah said…
Salam Umi.
Tahniah atas usaha berkongsi resepi dan memartabatkan bahasa.

Saya hendak minta izin untuk letakkan gambar & resepi sardin PERTIMA di laman web HASANAH MUSLIM SHOP http://kedaihasanah.blogspot.com

Terima kasih.
Nor said…
Hasanah Muslim Shop : terima kasih sudi jenguk kami.
Nak letak gambar? Hihi..gambar tak pro, resepi pun 'main campak' aje ni. Boleh, apa salahnya. Kalau tak keberatan silalah buat link-back ke sini ye!