Monday, October 18, 2010

  Sardin Pertima

Resepi yang mudah dan ringkas, sesekali bertukar ke resepi 'ekspres' begini seronok juga.  Umi pertama kali makan sardin keluaran Pertima ini, tak sangka ia sedap!  Biasanya umi alah bila makan sardin dalam tin, tapi kalau mackerel  tu ok pulak.

Ok, jom kita tengok bahan-bahan untuk resepi mudah ini.

Bahan-bahan:
1 tin sardin Pertima
1 bawang besar- hiris
1 biji tomato- potong baji kepada 6 bahagian
sedikit air
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.  Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar.
2.  Buka tin sardin, tuangkan semua ikan sardin serta sosnya ke dalam kuali.
3.  Tambah sedikit air, kacau sebentar.
4.  Masukkan tomato dan sedikit garam.
5.  Biar kuah masak sebentar kemudian tutup api.
6.  Hidangkan.


Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




2 comments

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com