Non-baked cheesecake

Jarang umi buat non-baked cheesecake, anak-anak tak berapa menggemarinya.  Mungkin kerana rasa cheese yang tidak dimasak ini menyebabkan ia agak muak, tambahan pula resepi sebegini menggunakan serbuk gelatin yang berbau agak kurang enak.

Bila terjumpa resepi non-baked cheesecake ini di MyR kiriman Diana (yang terkenal dengan blog resepidiana tu..), katanya resepi ini diolah dari resepi asal di allrecipe.com.  Jadi, apakata kita cuba resepi ini pula.  Kebetulan bahan-bahannya pun semua dah ada.  Jom..!
Resepi asal boleh lihat di sini, umi tulis semula mengikut gaya umi membuatnya.

Bahan-bahan:
  • 3 cawan biskut digestive, dihancurkan
  • 2/3 cawan gula perang, dipadatkan
  • ¾ sudu teh serbuk kayu manis
  • 2/3 cawan mentega, dicairkan
  • 2 (8 oz) krim keju
  • 2 sudu makan chocolate emulco- umi ganti dengan jus lemon
  • 2 sudu besar serbuk gelatin
  • ½ cawan air panas
  • 2 cawan krim putar
  • 2/3 cawan gula
  • 1 tin strawberi topping - umi guna blueberry topping
Cara membuatnya:
1.  Hancurkan biskut, campur dengan gula perang, serbuk kayu manis dan mentega cair.
2.  Tekan ke acuan kek biar padat, sejukkan sebentar di dalam peti sejuk.
3.  Putar krim putar pada kelajuan tinggi sehingga kental, ketepikan sebentar (simpan dalam peti sejuk).
4.  Larutkan serbuk gelatin dengan air panas.  Untuk lebih mudah umi panaskan sebentar atas dapur supaya ia cepat larut, ketepikan.
5.  Putar krim keju, gula dan jus lemon biar kembang.
6.  Campurkan larutan gelatin dan kacau lagi.
7.  Masukkan pula krim putar dan kacau biar sebati.
8.  Tuangkan adunan ini ke atas lapisan biskut dalam acuan kek tadi.  Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dikeluarkan dari acuan dan dihias dengan topping blueberry.

Comments

Anonymous said…
senang cair x?
Nor said…
kek ni akan mencair sedikit bila dikeluarkan dari fridge, tapi tak lah secair aiskrim. just nice senang nak potong.