Tuesday, October 26, 2010

  Ibadah Qurban di Luar Negara

Sempena kedatangan Aidiladha yang bakal menjelang ini, Pertubuhan IKRAM Malaysia sekali lagi menganjurkan program Qurban dan Akikah Luar Negara 1431H.  Kali ini program akan dijalankan di Vietnam, Kemboja dan Acheh.  Jadi umi ambil kesempatan ini untuk mewar-warkan peluang menambah saham akhirat melalui ibadah Qurban dan Akikah ini.

Antara dalil-dalil yang biasa kita dengar berkaitan ibadah ini adalah :
"Barangsiapa yang mempunyai kemampuan tetapi tidak berqurban, maka janganlah dia menghampiri tempat solat kami" - hadith riwayat Ahmad

Zaid bin Arqam bertanya kepada Rasulullah s.a.w: "Apakah yang kita perolehi dengan berqurban?"  Rasulullah menjawab, "Sesungguhnya pada setiap bulu dikulitnya terdapat kenbaikan." -Hadith riwaya Ahmad dan Ibnu Majah.

Sepertimana tahun sebelumnya, abi turut terlibat dalam program ini.  Kali ini kata abi dia akan ke Vietnam.  InsyaAllah lembu-lembu ini akan disembelih sendiri oleh abi bersama petugas dari Malaysia. 


Senarai kadar Qurban/Akikah mengikut negara:

Jika ada yang berminat untuk turut serta dalam program ini, boleh hubungi umi (013-3623889) atau terus kepada wakil-wakil terlibat seperti tertera di dalam pamplet ini.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:
0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com