Sempena ulangtahun abi baru-baru ini, umi buatkan kek keju coklat Hersey (tapi tak guna coklat Hersey pun sebenarnya). Biasanya abi memang tak jamah kek keju sebab muak katanya, tapi kek ini berbeza. Mungkin kerana kombinasi coklat yang agak banyak membuatkan rasa kek ini lebih sedap. Tambahan pula umi tambah topping blueberry di atasnya, jadi ada rasa masam-masam manis.
Jumpa resepi ini masa blogwalking ke blog kak zai.
Minta izin ye kak zai, umi copy paste resepi yang best tu kat sini pula;-)
HERSEY'S CHOCOLATE CHEESECAKE
Bahan-bahan;
Bahan sponge cake;
1 cawan tepung
1/4 cawan vegetable oil
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 air suam
2 biji telur putih
1/2 sudu kecil cream of tartar
3 sudu besar gula halus
Saya buat base dr biskut disgestive
lapisan bawah/crust
100gm biskut disgestive/oreo/marrie(dikisar halus)
60gm mentega (cairkan)
cara-cara:
gaul serbuk biskut dan mentega cair, tekan dlm acuan dan masukkan dlm peti sejuk selama 10 minit.
Bahan B;
200 gm cream cheese
170 gm fresh cream
170 gm yoghurt ( i guna perasa buah peach)
1 sudu besar butter
2 biji telur
1/2 cawan gula halus
3 sudu tepung
1 sudu kecil esen vanilla
2 bungkus kecil Chocolate Hershey's
Cara-caranya;
Untuk sponge cake; Buat macam biasa, pukul telur putih, cream of tartar dan gula sehingga kembang. Pada mangkuk lain blend vegetable oil, air,esen vanilla, tepung sehingga sebati, kemudian masukkan telur putih tadi dan gaulkan ke dalam tepung dengan menggunakan spatula sehingga sebati, masukkan ke dalam bekas dan bakar selama 15 minit.
Untuk cheesecake; Pukul cream cheese , fresh cream, gula, butter sehingga kembang, masukkan telur, youghurt, even vanilla dan tepung , pukul lagi sehingga sebati. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian. Satu biarkan plan dan satu lagi di campur dengan chocolate hershey's yang telah dicairkan, gaulkan sehingga rata, kemudian masukkan sedikit lagi fresh cream ( dlm 1 sudu besar), gaul sehingga rata.
Setelah cake siap bakar masukkan cheesecake yang plain dahulu ke dalam loyang tadi, kemudian bakar semula dengan menggunakan teknik, double boiling di dalam oven. Setelah 15 minit ke luarkan masukkan pula bahagian cheesecake chocolate tadi masak sehingga 25-30 minit, angkat sejukkan. Siap untuk di makan.
Jumpa resepi ini masa blogwalking ke blog kak zai.
Minta izin ye kak zai, umi copy paste resepi yang best tu kat sini pula;-)
HERSEY'S CHOCOLATE CHEESECAKE
Bahan-bahan;
Bahan sponge cake;
1 cawan tepung
1/4 cawan vegetable oil
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 air suam
2 biji telur putih
1/2 sudu kecil cream of tartar
3 sudu besar gula halus
Saya buat base dr biskut disgestive
lapisan bawah/crust
100gm biskut disgestive/oreo/marrie(dikisar halus)
60gm mentega (cairkan)
cara-cara:
gaul serbuk biskut dan mentega cair, tekan dlm acuan dan masukkan dlm peti sejuk selama 10 minit.
Bahan B;
200 gm cream cheese
170 gm fresh cream
170 gm yoghurt ( i guna perasa buah peach)
1 sudu besar butter
2 biji telur
1/2 cawan gula halus
3 sudu tepung
1 sudu kecil esen vanilla
2 bungkus kecil Chocolate Hershey's
Cara-caranya;
Untuk sponge cake; Buat macam biasa, pukul telur putih, cream of tartar dan gula sehingga kembang. Pada mangkuk lain blend vegetable oil, air,esen vanilla, tepung sehingga sebati, kemudian masukkan telur putih tadi dan gaulkan ke dalam tepung dengan menggunakan spatula sehingga sebati, masukkan ke dalam bekas dan bakar selama 15 minit.
Untuk cheesecake; Pukul cream cheese , fresh cream, gula, butter sehingga kembang, masukkan telur, youghurt, even vanilla dan tepung , pukul lagi sehingga sebati. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian. Satu biarkan plan dan satu lagi di campur dengan chocolate hershey's yang telah dicairkan, gaulkan sehingga rata, kemudian masukkan sedikit lagi fresh cream ( dlm 1 sudu besar), gaul sehingga rata.
Setelah cake siap bakar masukkan cheesecake yang plain dahulu ke dalam loyang tadi, kemudian bakar semula dengan menggunakan teknik, double boiling di dalam oven. Setelah 15 minit ke luarkan masukkan pula bahagian cheesecake chocolate tadi masak sehingga 25-30 minit, angkat sejukkan. Siap untuk di makan.
Comments