Ayam masak merah

Ini merupakan lauk yang digandingkan bersama nasi kismis semalam.  Resepi ini umi belajar dari seorang makcik yang rajin sangat masak untuk cucu-cucunya.  Ada banyak resepi ayam masak merah dalam koleksi umi, tapi resepi ini juga yang diminati oleh isi rumah umi ni.  Menurut makcik tersebut, resepi ayam masak merah ini mengikut gaya masakan orang Johor.

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - di potong 12 bahagian, bersihkan
4 batang serai - diketuk
2 inci lengkuas - kisar
1/2 inci halia - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
3 sb cili boh - boleh tambah jika mahu lebih pedas
1 biji kelapa - ambil santan
2 sb tomato puri - umi guna sos tomato
gula pasir
air asam jawa

Cara membuatnya:
1. Goreng ayam biar garing dan ketepikan sebentar.
2. Tumis bahan yang dikisar tadi biar agak garing.
3.  Masukkan santan, kacau biar sebati.
4.  Masukkan gula, air asam jawa dan puri tomato.  Biar kuah agak pekat, kacau sekali sekala.
5.  Bila kuah sudah agak pekat, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.  Kacau biar rata.
6.  Tutup api, hidangkan ayam dan hias dengan biji gajus.

Comments