Antara juadah pemanis mulut (dessert) berbuka yang paling umi suka adalah puding sagu gula melaka. Kali terakhir makan puding ini ketika menghadiri seminar di Grand Bluewave Shah Alam tempohari. Balik rumah tak sabar-sabar nak buat lagi puding ini.
Untuk buka puasa semalam umi buat lagi puding ini, kali ini letak sedikit pewarna merah (saja nak eksperimen!). Resepi ini umi ceduk dari myR hasil tangan syahmi, boleh rujuk sini untuk resepi asal. Versi di bawah adalah olahan umi hasil eksperimen beberapa kali di dapur.
Bahan-bahan:
1 c sagu -rendam sebentar
3 c air
Pewarna makanan -jika suka
Sirap gula melaka ( gula melaka + air + gula pasir)
Pati santan + garam -panaskan sebentar
Cara membuatnya:
1. Kacau sagu bersama air di dalam periuk di atas api yang sederhan hingga pekat dan berkilat.
2. Masukkan dalam acuan dan sejukkan.
3. Keluarkan dari acuan. Tuang sirap gula merah dan pati santan.
4. Sedia untuk di makan.
Untuk buka puasa semalam umi buat lagi puding ini, kali ini letak sedikit pewarna merah (saja nak eksperimen!). Resepi ini umi ceduk dari myR hasil tangan syahmi, boleh rujuk sini untuk resepi asal. Versi di bawah adalah olahan umi hasil eksperimen beberapa kali di dapur.
Bahan-bahan:
1 c sagu -rendam sebentar
3 c air
Pewarna makanan -jika suka
Sirap gula melaka ( gula melaka + air + gula pasir)
Pati santan + garam -panaskan sebentar
Cara membuatnya:
1. Kacau sagu bersama air di dalam periuk di atas api yang sederhan hingga pekat dan berkilat.
2. Masukkan dalam acuan dan sejukkan.
3. Keluarkan dari acuan. Tuang sirap gula merah dan pati santan.
4. Sedia untuk di makan.
Comments