Marbled Cheesecake

Sudah lama umi tak masak cheesecake.  Kali terakhir kalau tak silap ketika sambutan harijadi Syifa' dan Azzam Februari lepas.  Resepi kali ini umi ambil dari buku Delicious Cakes oleh Amy Heng.  Umi terjemahkan resepi asalnya di sini.  Jom semak resepi..

Marbled Cheesecake


Lapisan bawah (Base):
200g biskut digestive -dihancurkan
50g serbuk almond
120g mentega - dicairkan

Filling: (umi buat separuh adunan sahaja)
750g cream cheese
120g gula kastor
1 st esen vanilla
120g coklat masakan putih -cairkan secara double boiler
30g tepung jagung
300ml UHT whipped cream
3 telur - pukul sedikit

Topping:
50g dark coklat masakan -cairkan secara double boiler

Cara membuatnya:
1.  Panaskan oven 140 C.
2.  Sediakan lapisan bawah : Campurkan mentega cair dengan biskut dan almond, tekan pada tin kek 9" (loose base), simpan dalam peti sejuk sebentar.

3.  Sediakan filling : Putar cheese dan gula biar berkrim, masukkan coklat putih yang telah dicairkan.Masukkan esen vanilla dan tepung jagung.  Kemudian masukkan telur yang telah dipukul tadi.
4.  Tuangkan filling ini ke lapisan base yang disediakan tadi.
5.  Lorekkan topping dark coklat yang telah dicairkan ke atas adunan kek ini.
6.  Bakar secara bain-marie selama 1 jam 15 minit atau sehingga kek masak.
7.  Biarkan sejuk.  Sebaiknya disimpan selama 6 jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang.

Comments