Cucur Udang

Hidangan petang ini umi sediakan cucur udang.  Selepas membancuh bahan-bahan cucur ini umi biarkan sebentar dalam 30 minit.  Tujuannya supaya adunan ini mengembang, jadi bila digoreng ia akan garing diluar dan lembut di dalam.  Cucur ini sedap dimakan bersama sos cili Thai.  

Bahan-bahan:
300g udang
3 c tepung gandum
1 1/2 st serbuk penaik (paking powder)
dauin kucai
taugeh
1 labu bawang besar - hiris
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak unutk menggoreng

Cara membuatnya:
1.  Sebatikan semua bahan di dalam mangkuk besar kecuali minyak.
2.  Biarkan adunan sebentar dalam 30 minit.
3.  Goreng menggunakan api sederhana besar.  Biar agak garing.
4.  Angkat dan toskan ke tisu dapur.  Sedia untuk dinikmati.

Comments