Tuesday, June 15, 2010

  Brownies

Resepi brownies kali ini menggunakan resepi dari resepidiana.  Umi ubahsuai sikit mengikut bahan yang ada di dapur.  Jom tengok bahan-bahannya..

250g mentega
11/2 c gula kastor
4 telur
2 st esen vanila
1/2 st baking powder
1 c tepung gandum - ayak bersama baking powder
3/4 c serbuk koko (umi ganti dgn coklat masakan)
1/2 c kekacang - potong kecil (umi letak 3/4 c)

Cara membuatnya:
1.  Cairkan mentega dan coklat masakan. Padamkan api
2.  Masukkan gula, kacau guna whisk.
3.  Masukkan telur dan esen vanila.  Kacau lagi
4.  Masukkan tepung yang diayak tadi.  Masukkan kekacang
5.  Tuang ke dalam loyang bersaiz 10" x 10" yang telah dialas kertas minyak.
6.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 30 minit atau hingga masak.

Topping coklat:
250g coklat masakan, 1 sb mentega, 2 sb susu pekat manis dimasak secara double boiler hingga coklat cair.  Tuangkan ke atas brownies yang telah sejuk.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com