Cookies

Biskut choc chip ini memang popular di kalangan anak-anak.  Tak perlu tunggu musim perayaan, kalau boleh biskut ini mesti sentiasa ada untuk kudapan waktu petang.  Membuatnya pun tak renyah dan hasilnya memang memuaskan.

Bahan:
2 cawan tepung gandum serbaguna
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan mentega, dicairkan
1 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 cawan semisweet chocolate chips
1 cawan walnut (dicincang)-umi guna kacang hazel dan almond

Cara membuatnya:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 165 darjah C.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
3. Pukul mentega bersama gula perang sampai kembang dan sebati.
4. Masukkan esen vanilla, telur dan kuning telur, pukul lagi sehingga berkrim.
5. Masukkan bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata.
6. Masukkan chocolate chip dan kekacang, gaul menggunakan senduk kayu.
7. Sudukan adunan anggaran sebesar syiling 50 sen, leperkan sedikit  dan letakkan adunan ke atas dulang pembakar
8. Bakar biskut selama 15 - 18 minit atau sehingga berwarna keemasan.
9. Simpan di dalam bekas yang kedap udara apabila biskut telah sejuk sepenuhnya.

Comments