Umi selalu jengah blog mamafami, nampak mama buat serabai ni nampak sedap. Jalan-jalan jengah CMG pun buat serabai juga, hm..menarik nampaknya. Jom kita cuba buat serabai untuk sarapan!
Resepi ini umi translate dari blog mamafami.
Bahan:
500 g tepung beras
300 g nasi (kisar dengan sedikit air)
1 litre santan suam
1 1/2 st yis kering
garam secukupnya
Method :
1. Sebatikan semua bahan.
2. Peram selama 2 jam supaya adunan ini mengembang.
3. Panaskan kuali.
4.Sendukkan adunan ke dalam kuali dan masak di atas api kecil.
Serabai ini kami makan bersama serawa durian, sedapnya... Tapi tak sempat nak ambil gambar, lupa...
Resepi ini umi translate dari blog mamafami.
Bahan:
500 g tepung beras
300 g nasi (kisar dengan sedikit air)
1 litre santan suam
1 1/2 st yis kering
garam secukupnya
Method :
1. Sebatikan semua bahan.
2. Peram selama 2 jam supaya adunan ini mengembang.
3. Panaskan kuali.
4.Sendukkan adunan ke dalam kuali dan masak di atas api kecil.
Serabai ini kami makan bersama serawa durian, sedapnya... Tapi tak sempat nak ambil gambar, lupa...
Comments