Thursday, December 17, 2009

  Muffin Pisang Berkacang

Ini kes nak habiskan pisang yang sudah masak ranum kat dapur ni, nampaknya tak ada sesiapa yang sudi nak makan.  Umi cadang nak buat muffin pisang.  Untuk tambah perisa kepada muffin ini umi taburkan sedikit kacang pada permukaan muffin.  Harum semerbak bau pisang bila muffin ini dah siap dibakar. 

Bahan:
2 c tepung
1 st serbuk penaik
1 st soda bikarbonat
½ st garam
2 c pisang lenyek
1 ¾ c gula kastor
4 biji telur
½ c susu segar
¾ c minyak jagung
½ st esen pisang
½ c kacang – tumbuk kasar

Cara membuatnya:
  1. Panaskan oven 200 C.
  2. Ayak tepung, serbuk penaik, soda dan garam. Ketepikan sebentar.
  3. Putar telur dan gula hingga kembang.
  4. Masukkan pisang, esen dan susu segar ke dalam bancuhan telur tadi.
  5. Masukkan bahan yang diayak tadi, kacau biar sebati.
  6. Masukkan minyak dan kacau secara kaupbalik menggunakan spatula.
  7. Sudukan ke dalam cawan muffin anggaran ¾ penuh.
  8. Taburkan sedikit kacang di permukaan muffin.
  9. Bakar di dalam oven selama 20-25 minit sehingga muffin masak.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com