Apple Pie

Sesekali kita minum petang ala Inggeris apa salahnya kan!  Kebetulan ada banyak lebihan buah epal hijau, umi cadang nak buat Pai Epal.

Mula-mula kita siapkan dulu intinya.

Bahan:
6 biji epal hijau - kupas kulit dan potong kecil

3/4 c gula perang
2 sb mentega
2 sb tepung jagung
sedikit serbuk cinnamon

Cara membuatnya:
1.  Masukkan potongan epal dan gula perang ke kuali.
2.  Masak sehingga gula mencair, masukkan mentega, tepung jagung dan serbuk cinnamon.
3.  Setelah sebati, angkat dan sejukkan.



Bahan pastri:

2 1/4 c tepung gandum
1/2 st garam
1/4 c shortening
1/2 c mentega
sedikit air ais

Cara membuatnya:
1.  Gaulkan semua bahan dalam mangkuk dan masukkan air sedikit demi sedikit.
2.  Uli sehingga doh menjadi licin.
3.  Masukkan doh yang telah diuli ke dalam beg plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit.
4.  Uli doh di antara 2 kepingan plastik sehingga menjadi senipis 3mm.  Buat dua keping doh ini.
5.  Pindahkan sekeping doh nipis tadi ke acuan pai.  Trim tepinya supaya menutupi keseluruhan acuan.
6.  Cucukkan permukaan doh dengan garfu.
7.  Sendukkan inti epal tadi ke atas doh dan tutup dengan kepingan doh yang lagi satu.  Kemaskan tepinya.
8.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 30 - 40 minit.


Comments