Sesekali minum petang makan kek mentega keju pun seronok juga ye. Minum pula air teh lemon panas, hm...segar. petua orang kata kalau makan kek keju, kena minum teh panas (seeloknya teh Cina atau teh kosong tanpa gula) supaya kolestrol tak kekal dalam badan.
Bahan-Bahan:
170g mentega
125g cream cheese
250g gula (umi kurangkan ke 210g shj)
5 biji telur (asingkan putih dan kuningnya)
210g tepung serbaguna
1 1/2 st serbuk penaik
2 st esen vanilla
1/8 st cream of tartar
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 170 C.
2.Putar putih telur bersama cream of tartar hingga gebu dan keras.Ketepikan sebentar.
3. Dalam mangkuk lain, putar mentega dan keju hingga pucat warnanya.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan terus putar.
5. Masukkan kuning telur satu per satu hingga habis.
6. Perlahankan putaran, masukkan tepung dan esen vanilla.
7. Masukkan putih telur yang kental tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan secara kaupbalik.
8. Ratakan adunan dalam loyang beralas kertas minyak dan dilenser marjerin.
9. Bakar dalam oven selama 45 -60 minit atau hingga masak.
Bahan-Bahan:
170g mentega
125g cream cheese
250g gula (umi kurangkan ke 210g shj)
5 biji telur (asingkan putih dan kuningnya)
210g tepung serbaguna
1 1/2 st serbuk penaik
2 st esen vanilla
1/8 st cream of tartar
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 170 C.
2.Putar putih telur bersama cream of tartar hingga gebu dan keras.Ketepikan sebentar.
3. Dalam mangkuk lain, putar mentega dan keju hingga pucat warnanya.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan terus putar.
5. Masukkan kuning telur satu per satu hingga habis.
6. Perlahankan putaran, masukkan tepung dan esen vanilla.
7. Masukkan putih telur yang kental tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan secara kaupbalik.
8. Ratakan adunan dalam loyang beralas kertas minyak dan dilenser marjerin.
9. Bakar dalam oven selama 45 -60 minit atau hingga masak.
Comments