Kakak Syaima sudah lama teringin nak buat tat buah ini. Suatu hari tu umi bukak buku resepi, terus belek cari resepi tat buah. Ini hasilnya...
bahan-bahannya ringkas saja, cuma proses membuatnya agak remeh. Mula-mula kena siapkan kulit tat ini (tart shell), kemudian sapu sedikit coklat supaya kulit tat tak cepat lemau, lepas itu paipkan krim segar. Akhir sekali baru susun buah-buahan. Kalau nak lebih cantik dan buahnya nampak segar, gliskan dengan piping jelly.
Bahan-bahan:
200g mentega
100g gula aising
1/4 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
420g tepung
Cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula aising hingga lembut. Masukkan esen vanila dan telur. Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan tepung dan gaul hingga doh yang lembut dan licin.
3. Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tat. Potong lebihan di tepi-tepi acuan dengan pisau.
4. Cucukkan dasar tat dengan garfu. Bakar selama 12 minit atau hingga perang keemasan. Keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk. Simpan di dalam bekas kedap udara.
bahan-bahannya ringkas saja, cuma proses membuatnya agak remeh. Mula-mula kena siapkan kulit tat ini (tart shell), kemudian sapu sedikit coklat supaya kulit tat tak cepat lemau, lepas itu paipkan krim segar. Akhir sekali baru susun buah-buahan. Kalau nak lebih cantik dan buahnya nampak segar, gliskan dengan piping jelly.
Bahan-bahan:
200g mentega
100g gula aising
1/4 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
420g tepung
Cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula aising hingga lembut. Masukkan esen vanila dan telur. Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan tepung dan gaul hingga doh yang lembut dan licin.
3. Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tat. Potong lebihan di tepi-tepi acuan dengan pisau.
4. Cucukkan dasar tat dengan garfu. Bakar selama 12 minit atau hingga perang keemasan. Keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Comments