Biskut semperit


Ketika cuti sempena peperiksaan UPSR yang lepas, umi ajak kami tolong buat kuih semperit.
Senang saja buatnya. Adik-adik pun pandai buat. Kali ni Faisal nak jadi model. Nak tahu macam mana? Jom tengok...

BAHAN-BAHANNYA :
300 g mentega
150 g gula aising
2 kuning telur
1 st esen vanilla
240g tepung gandum
100g tepung jagung
160g tepung kastard

CARA MEMBUATNYA :
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut semperit. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Comments