Umi suka mencuba resepi muffin. Baru -baru ini singgah kat blog MamaFaMi, jumpa resepi ni.
Sumber : Allrecipes.com
Bahan-bahan :
1 1/2 c tepung gandum
1 st soda bikarbonat
1 st serbuk penaik
1/2 st garam
3-4 biji pisang -dilenyek
3/4 c gula kastor
1 biji telur
Hiasan (crumb)
1/3 c mentega - dicairkan
1/3 c gula perang
2 sb tepung gandum
sedikit serbuk kayu manis
1 sb mentega
Cara membuatnya :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 C.
2. Di dalam mangkuk besar, masukkan bahan kering iaitu tepung gandum,soda bikarbonat, serbuk penaik dan garam(ayak terlebih dahulu ye).
3. Di dalam mangkuk yang lain, campurkan pisang, gula, telur dan mentega cair. Kacau sebentar.
4. Tuangkan adunan pisang ke dalam bahan-bahan kering dan kacau hingga sebati.
5. Sudukan ke dalam cawan muffin.
5. Untuk hiasan: satukan gula perang, tepung gandum dan serbuk kayu manis. Kacau sebati dan masukan mentega. Gaulkan mengguna hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti. Taburkan di atas adunan yang telah disudukan ke dalam cawan muffin.
6. Bakar selama 18 hingga 20 minit atau sehingga masak.
Sumber : Allrecipes.com
Bahan-bahan :
1 1/2 c tepung gandum
1 st soda bikarbonat
1 st serbuk penaik
1/2 st garam
3-4 biji pisang -dilenyek
3/4 c gula kastor
1 biji telur
Hiasan (crumb)
1/3 c mentega - dicairkan
1/3 c gula perang
2 sb tepung gandum
sedikit serbuk kayu manis
1 sb mentega
Cara membuatnya :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 C.
2. Di dalam mangkuk besar, masukkan bahan kering iaitu tepung gandum,soda bikarbonat, serbuk penaik dan garam(ayak terlebih dahulu ye).
3. Di dalam mangkuk yang lain, campurkan pisang, gula, telur dan mentega cair. Kacau sebentar.
4. Tuangkan adunan pisang ke dalam bahan-bahan kering dan kacau hingga sebati.
5. Sudukan ke dalam cawan muffin.
5. Untuk hiasan: satukan gula perang, tepung gandum dan serbuk kayu manis. Kacau sebati dan masukan mentega. Gaulkan mengguna hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti. Taburkan di atas adunan yang telah disudukan ke dalam cawan muffin.
6. Bakar selama 18 hingga 20 minit atau sehingga masak.
Comments