Wednesday, April 22, 2015

  Tau sar piah -rindunya kat kamu..

Pernah makan kuih ni? Saya tak pasti namanya dalam Bahasa Melayu. Ada yang memanggilnya Kuih Tambun (mungkinkah berasal dari Tambun, Perak?).
Setahu saya ini kuih tradisional masyarakat Cina yang dihidangkan ketika majlis perkahwinan.  Namanya Tau Sar Piah (bukan nama anak makcik Piah ye ;-))

sedap...
berlapis dan rangup
Resepi? Saya salin dari blog Ratna yang diambil dari blog Aunty Yochana.Cuma saya ubah intinya kepada kacang merah (readymade beli kat kedai) sebab 'terlebih vitamin M' hehe...

Lain kali insyaAllah nak cuba buat seperti mana resepi asal. Ok ini saya salin dari blog Ratna (minta izin ye Ratna. nak tunjuk step by step yang mustahak tu ;-):
Untuk adunan ini saya cuma bentukkan sebanyak 30biji sahaja sebab nak cepat siap dan cepat makan! hehe...

Tau Sar Piah by Auntie Yochana
Oily Dough
250 g Flour (ku tambah lagi tepong sebab doh agak lembik)
70 gm. shortening
70 gm. cooking oil (any brand of your choice)
Water dough:
500 g Flour (ini pun tambah gak lagi tepong sbb doh lembik tp tak sukat main agak2 je)
130 gm. Oil
130 gm. shortening
1 tsp. sugar
200 g water
1 tsp lemon juice (optional) (tak bubuh)

Ingredients:
Filling :
200 gm. oil (utk goreng bawang)
18 shallots - thinly sliced , fried and crushed
330 g sugar
3 1/2 tsp salt
3 tsp white pepper (ku kurangkan ke 2 sudu kecil je)
600 g mung beans (kacang hijau tanpa kulit)

Garnishing
3 Tbsp. Roasted white sesame seeds - slightly pounded (ku tak tumbuk pon)
1 egg yolk (MaDiHaA tambah dengan 2 sudu kecil air & kacau2 sikit)

Step by step
 Method
1. Soak the beans overnight, steamed until soft and mashed. (MaDiHaA tambah 2 cawan air masa mengukus, dah lembut ku kisar je guna blender)
2. Add sugar, salt & white pepper to the mashed beans.
3. Heat oil, fry the shallots till brown and crispy. Crush into pieces.
4. Pour in the bean mixture. Fry till mixture is dry. Leave it to cool completley and then roll into a 16 gm. ball. Divide filling into 100 pieces.
5. Mix Oily dough ingredients together. Rest for 20 mins. Divide into 100 pieces.
6. Mix Water Dough ingredients together. Rest for 20 mins. Divide into 100 pieces.
7. Wrap B around A. (sila rujuk gambar step by step) Flatten it and roll it like rolling a swiss roll. Flatten again and repeat rolling into a swiss roll or do a 3-fold.
8. Roll it flat and wrap with the filling .
9. Brush with egg glaze, sprinkle with sesame seeds.
10. Bake - 180C for 20 mins. or until golden.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com