Gabungan cheese dan biskut menghasilkan dessert yang sangat lazat.
Bahan-bahan yang diperlukan hanyalah biskut lemak krim, susu pekat dan cream cheese. Cuma saya tambahkan whipping cream ke dalam adunan dan kurangkan susu pekat. Sukatannya? Sesedap rasa. Serius. Saya tak sukat langsung.
Cara membuatnya pun mudah. Hanya blend cream cheese bersama susu pekat dan whipping cream hingga adunan sebati dan sesuai dengan rasa lemak dan manis yang anda inginkan. Ambil biskut lemak krim dan celupkan sebentar dalam susu segar, sekadar basahkan biskut jangan celup hingga biskut lembik pula ye.
Susunkan biskut tadi ke dalam bekas yang sesuai. Kemudian lapiskan dengan adunan cheese. Boleh juga taburkan serbuk nestum untuk rasa crunchy.
Ulang lapiskan biskut yang dicelup susu, lapiskan cheese. Ulang sehingga 4 atau 5 lapis atau lebih lapisan bergantung pada selera anda. Biasanya saya buat 5 lapisan dan akhiri dengan taburan nestum.
Comments