Thursday, June 19, 2014

  Trip ke Langkawi

Memang penat dan 'kerja gila' juga kalau pergi Langkawi balik hari!

Kebetulan cuti khas sempena hari Gawai, Air Asia pula ada buat promosi tambang murah ke Langkawi bulan Mac lepas. Apalagi...rebut la peluang bercuti ke Langkawi.  Saya pergi bersama suami sahaja tak bawa anak-anak. Memang takde perancangan nak berjalan melawat tempat menarik, kami cuma nak pergi bercuti berdua release tension sambil makan angin aje. Takde niat nak shopping sangat pun, rasanya barang murah pun takde la murah sangat-sangat.  Biasanya barang murah yang sinonim dengan Langkawi ni ialah coklat pelbagai jenama dan peralatan memasak, pinggan mangguk dan seumpamanya.

Penat juga berpusing- pusing sekitar bandar Kuah mencari lokasi kedai untuk shopping. Maklumlah melancung dalam negeri tak kan nak upah tourist guide pulak kan? Haruslah redah dan ikhtiar cari sendiri.

Berpandukan maklumat dan pengalaman kawan- kawan yang pernah ke Langkawi, kami mencari sendiri lokasi untuk makan dan shopping. Katanya laksa power yang popular tu ada di Pantai Chenang. Sampai kat kawasan bahu jalan pantai Chenang (bersebelahan airpost) rupanya gerai Laksa Power belum beroperasi. Kami pun makan laksa dan cendul pulut kat gerai lain. Tak dapatlah nak merasa Laksa Power.

Sempat juga la kami beli coklat. Kena belek- belek baca ingredients, banyak yang tak halal. Sejak isu penemuan DNA babi dalam coklat Cadbury, memang kena lebih berhati-hati. Cadbury tak laku sekarang ni walau ada promosi jualan murah!
Dalam perjalanan balik, suami tanya ' puas hati dapat jalan ke Langkawi?' Saya hanya senyum sambil jawab 'not bad...but this is the first and the last kut datang sini'. Hehe....saya ni bukan jenis suka jalan melawat tempat-tempat sejarah seperti Makam Mahsuri tu semua. Shopping pun bukannya murah benar atau banyak sangat pilihan. Jadi Langkawi bukan pilihan saya.

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com