Tuesday, June 10, 2014

  Spageti aglio olio

Anak-anak saya sangat gemarkan spageti aglio olio ni. Biasanya kalau makan di kedai western food, sepinggan aglio olio ni sekurang-kurangnya RM10 yang biasa kami makan di cafe Zai Gemilang Jalan Platinum seksyen 7.

Saya mencuba resepi spageti ini, hasil selidik di blog resepi popular MyResipi.com cuma saya ubah suai ikut bahan yang ada di dapur.

Bahan-bahan:
1/3 peket spageti direbus dan ditoskan
15 ulas bawang putih diracik halus
6 biji cili (rujuk gambar) dihiris kasar
1/2 biji capsicum kuning
Beberapa biji tomato cherry
1/3 cawan Minyak zaitun utk menumis
sedikit serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Daun parsley jika ada

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih biar wangi.
2. Masukkan cili, tomato cherry dan capsicum.  Kacau rata.
3. Masukkan serbuk pati ayam dan garam, daun parsley.
4. Masukkan spageti. Kacau biar rata. Angkat dan hidangkan

Jika perlukan maklumat lanjut, sila hubungi:




0 comment

 

Jom masak bersama anak-anak! Copyright © 2010 DapurAulad.blogspot.com