Hari sabtu yang sangat sibuk, saya tak mahu buang masa di dapur sebab banyak urusan perlu dikendalikan hari ini.
Jadi saya pilih menu yang ringkas, sedap dan lengkap untuk sepanjang hari. Menu pilihan terbaik mestilah soto ayam! Sesuai untuk hidangan sarapan, lunch dan juga dinner. Setuju?
Resepi mudah aje, versi campak-campak kata orang.
Bahan-bahan:
3 biji kentang -kupas kulit, belah dan digoreng
sedikit daun sup/daun bawang - dihiris
sedikit garam
bawang goreng - 5 sudu atau lebih ikut selera
1 sudu tepung gandum
sebiji telur - dikocok
Cara membuatnya:
1. Goreng kentang, angkat dan toskan. Lenyek atau tumbuk kentang tadi biar lumat
2. Gaulkan hirisan daun bawang/daun sup, bawang goreng, garam dan tepung gandum
3. Kepalkan adunan menjadi bulat sebesar saiz bola pingpong, boleh juga buat bentuk bujur.
4. Celupkan adunan yang dibulatkan tadi ke dalam bancuhan telur.
5. Goreng bergedil tadi. Biar agak garing baru dibalikkan.
6. Sesuai dimakan bersama soto, bihun sup atau dimakan begitu saja.
Jadi saya pilih menu yang ringkas, sedap dan lengkap untuk sepanjang hari. Menu pilihan terbaik mestilah soto ayam! Sesuai untuk hidangan sarapan, lunch dan juga dinner. Setuju?
Resepi mudah aje, versi campak-campak kata orang.
Bahan-bahan:
3 biji kentang -kupas kulit, belah dan digoreng
sedikit daun sup/daun bawang - dihiris
sedikit garam
bawang goreng - 5 sudu atau lebih ikut selera
1 sudu tepung gandum
sebiji telur - dikocok
Cara membuatnya:
1. Goreng kentang, angkat dan toskan. Lenyek atau tumbuk kentang tadi biar lumat
2. Gaulkan hirisan daun bawang/daun sup, bawang goreng, garam dan tepung gandum
3. Kepalkan adunan menjadi bulat sebesar saiz bola pingpong, boleh juga buat bentuk bujur.
4. Celupkan adunan yang dibulatkan tadi ke dalam bancuhan telur.
5. Goreng bergedil tadi. Biar agak garing baru dibalikkan.
6. Sesuai dimakan bersama soto, bihun sup atau dimakan begitu saja.
3 ketul sorang |
Comments